top of page
Vestergade top.jpg

Vestergade

Hop frem til et bestemt hus eller forretning i Vestergade:

Vestergade 1: Djurslands Bank
Vestergade 2: Ledvogterhuset
Vestergade 3: Genbrugsen
Vestergade 4: Blomsterforretningen
Vestergade 5
Vestergade 6:
Auning Wellness
Vestergade 7: P-Pladsen
Busterminalen

Bytorvet

Mandskabsvogn på afveje

Vestergade 8: Tatol
Vestergade 9: Frisør Juan
Vestergade 10: Møntvaskeriet
Vestergade 11: Cykel/radio forretning
Vestergade 12: Telefoncentralen
Vestergade 13: Urmageren
Vestergade 14: Ali Baba
Vestergade 15
Stien 1:
Fællesvaskeriet

Vestergade 16
Vestergade 17
Vestergade 18

Vestergade 19

Herunder en historisk billedserie fra Vestergade

I 1864 åbnede den nye snorlige landevej, som vi kender i dag. 12 år efter kom jernbanen og krydsede landevejen. I 2014 har landevejen altså 150 års jubilæum!

I Auning by kom landevejen til at hedde Østergade øst for jernbaneoverskæringen og Vestergade vest for samme.

Før 1. verdens krig (1914-1918) stod der en allé af poppeltræer gennem byen. De fleste af træerne blev dengang fældet. Måske for at dække et brændselsbehov.

Vestergade før 1906.

Her har Kirkegade udkørsel ud på Vestergade.

Omkring 1930 bliver hovedvejen udvidet og vejen belægges med brosten der afgrænset af et grusbelagt fortov i begge vejsider.

Vejen lå meget lavere førhen. Det ses bl.a. af trappen op til bagerbutikken.

Vestergade med banken (bygget i 1906) i højreside af billedet.

Jernbaneoverskæringen fotograferet i 1966 af Randers Dagblad.

Vestergade 1 - Djurslands Bank

Djursland Bank anvender adressen Vestergade 1. BBR-registeret angiver også adressen til Torvegade 2A

Købmand H. P. Nielsen opførte i 1906 den markante bygning på hjørnet af Vestergade og Torvegade. H. P. Nielsen har nok været klar over at Folkebanken var på vej og at den nok også kom til at mangle præsentable lokaler. Man kan næppe forestille sig, at den endnu ikke etablerede Folkebank turde binde an med et så stort byggeprojekt inden kapitalforholdene var i orden.

Ejendommen er senere blevet overtaget af Folkebanken og den huser som bekendt stadig den samme bank, nu hedder den bare Djurslands Bank efter flere fusioner. Djursland Bank har stadig binavnet Folkebanken for Rougsø og Sønderhald Herreder. Billedet er fra 2023.

Dette luftfotografi er fra 1959. Inden for hoveddøren var der en dør til højre, her havde Folkebanken lokaler. Gik man ind af døren til venstre, kom man ind på sagførerkontoret. 
På bygningen sidder to vejskilte. Ud med Vestergade, står der Vestergade. Ud mod Torvegade står der Jernbanegade. Folkebanken blev en del af Djurslands Bank i 1965.

Historien om Folkebanken

Vestergade 2 - Det gamle ledvogterhus

Vestergade 2 er ifølge BBR-oplysninger opført i 1876 og dermed et af de ældste huse i Auning.
   Huset er bygget som ledvogterhus nr. 14. Her boede på et tidspunkt en ledvogter familie med mand, kone og 6 børn. Ledvogteren passede bommen over hovedvej og desuden også bommen over Kirkegade. I bogen "På sporet af Djurslands jernbaner" er der en længere skildring af livet i dette ledvogterhus.

Det gamle ledvogterhus nr. 14 efter en større renovering i 2021.

Før huset blev pudset sad ledvogterhusets nummer lige under vinduet i gavlen.

Banestien bag ledvogterhuset blev asfalteret i 2009.

Skinnerne blev fjernet i 2005 og fik næste lov til at gro til inden banestien blev etableret som en grussti.

Foto fra før 2005. Skinnerne ses stadig i baghaven.

Foto fra 1958.

I 1981 udgav Chr. Kjeldsen et hæfte med titlen En Ledvogterdreng 1909-1920, der handlede om hans barndom i ledvogterhuset Vestergade 2.
Auning Bymuseum har i 2024 digitaliseret en lettere redigeret udgave, som kan læse ved at klikke på dette PDF ikon.

Vestergade 3

Vestergade 3 er ifølge BBR-oplysninger opført 1921. Her har der bl.a. har været møbeludsalg, manufaktur- og trikotage- forretning, bank, gavebutik, frisør, ejendomsmægler, jagtbutik og fra maj 2012-13 Auning PC Service. I dag er der genbrugsbutik.

På 1. sal lå Saltofte Shipping fra 2004 til 2018. Firmaet er etableret i 1980 af skibsmægler Mogens Saltofte Larsen. I december 2018 flyttede Mogens Saltofte Larsen firmaet hjem på privat adressen i Auning.

I februar 2014 flyttede Genbrugsen fra Østergade 17 til Vestergade 3.

Døren males hvid engang efter 2014.

Den Grønne frisør da den holdt til i lokalerne.

Den fint malet dør er desværre fortid.

Djurslands Jagt Center startede her på adressen.

Steen Jensen har også haft sin butik Auning PC Service her.

Foto fra 1991 med JE Ejendomme i lokalerne.

I 1975 åbnede Handelsbanken sin filial i Vestergade 3
Derved fik Auning sit tredje pengeinstitut, og det skete under stor festivitas og med musik i gaden.
Handelsbanken åbnede sin filial der, hvor tidligere manufakturhandler Prebensen havde forretning. Banken har ombygget ejendommen, som blev købt af Prebensen i 1974, til lyse og venlige lokaler.
    Facaden blev også lavet om, men det skete uden at ændre ret meget i gadebilledet. De smukke gamle mure blev bevaret, og der blev indsat nye vinduer og nyt indgangsparti, som falder smukt ind i gadebilledet uden at virke dominerende.
    Da Handelsbanken åbnede sin nye filial, skete det i erkendelse af, at man nu åbnede i Gardernes By, derfor havde Handelsbanken arrangeret sig med en garde, nemlig Ebeltoft Garden, som musicerede i Aunings gader tirsdag i forbindelse med Landsgardestævnet.
    I løbet af tirsdagen strømmede det ind i Handelsbanken med lykønskninger og hilsener fra nær og fjern, og Handelsbanken kvitterede ved at byde de mange besøgende på lidt at styrke sig på, ligesom der var blomster til de første damer, der besøgte bankens nye lokaler.
    Ebeltoft Garden var atter på besøg i »Gardernes By Auning«, og den populære garde vakte atter begejstring i samme målestok som den gjorde det ved Landsgardestævnet i 1974.

Om Signe og Ejvind Prebensens forretning 1932-1974
Ejvind Prebensen var udlært i Silkeborg og kom til manufakturhandler Chr. Stampe, Torvegade 6 som kommis omkring 1928. I 1932, da Signe - datter af Postbud og Skomager Jens Mikkelsen, Auning - og Ejvind Prebensen ville giftes, gik Ejvind Prebensen til Chr. Stampe og bad om lønforhøjelse. Dette blev afslået og Ejvind Prebensen meddelte herefter, at han ville starte for sig selv. Ejvind Prebensen gik til Folkebanken for Rougsø og Sønderhald Herreder for at bede om et opstartslån. Dette blev afslået (Chr. Stampe sad i bankens bestyrelse).

Ejvind Prebensen lånte i stedet 500 kr. af sine brødre og startede forretning i 1932 i lejede lokaler i Kirkegade 3. Ejvind Prebensen skabte sig en kundekreds bl.a. ved at køre ud til gårdene med sine varer, medens Signe passede forretningen, ofte indgik de to et væddemål om hvem der havde haft størst omsætning på dagen.

Parret havde forretningssans, og i 1935 flyttede forretningen til bedre lokaler hos sadelmager Andersen i Vestergade 4. I 1940 købte Ejvind Prebensen Vestergade 3 af møbelfabrikant Robert Jensen. Købet var betinget af, at Robert Jensens mor kunne bo til sin død i den ene af lejlighederne på 1. sal. Det var på denne adresse, at Ejvind Prebensen blev en virkelig konkurrent til  Chr. Stampe og hans efterfølger, sønnen Ejvind Stampe. I 1952/53 blev forretningen bygget radikalt om, og familien Prebensen flyttede ind i en nyindrettet lejlighed i den vestlige del af bygningen.

Ejvind Prebensen havde fra 1950’erne kunder over et større geografisk område og valgte derfor at annoncere i Rougsø-Sønderhald Herreders Folkeblad. Dette var ikke velset af bogtrykker Ejnar Thuesen Johansen, som drev Folkeblad For Djursland. Thuesens avis udkom dengang i et mindre geografisk område end Rougsø-Sønderhald Herreders Folkeblad. Denne lille tvist bevirkede øjensynligt, at Ejnar Thuesen Johansen valgte ikke at nævne Ejvind Prebensen i sin bog ” Ohning gu’ bejr’et” da den udkom i 1992.

I 1974 solgte Ejvind Prebensen ejendommen Vestergade 3 til Handelsbanken, som på dette tidspunk ønskede at etablere sig i Auning. Handelsbanken betalte kontant og Signe og Ejvind Prebensen købte hus på Lærkelunden 4. Her boede de til deres død. Ejvind Prebensen døde 88 år gammel i 1992. Signe Prebensen blev 93 år og døde i 2000. Signe og Ejvind Prebensen fik 3 børn: Bodil, Knud og Kirsten.

Knud Prebensen fortæller: Mine forældre Signe og Ejvind Prebensen drev den førende manufaktur- og trikotageforretning i Auning igennem en menneskealder fra Vestergade 3.

Ovenover mine forældres privatbolig i Vestergade 3, boede H.C. Jensen med frue. Han blev også kaldt HC Formbrændsel Jensen, idet han med sin hestevogn betjente kunder med briketter og formbrændsel. HC med frue drev tidligere en købmandsforretning i Lystrup, men måtte opgive denne.

H. C. Jensen havde iøvrigt en overgang knallertudlejning fra boligen. Han var i besiddelse af 1 stk dansk produceret Wooler knallert. 

Fru HC var iøvrigt søster til Ejvind Stampe, der drev byens anden manufakturforretning, Torvegade 6. Smalhals gjorde at fru HC startede et etmands - rettere et etkvindes
slipserenseri i sit køkken, Vestergade 3.

Annonce i Folkebladet 1949.

Annonce i Folkebladet 1949.

Der har været en hel del pensionater i byen. Her et foto fra Katrines Pensionat, Vestergade 3, engang i 1940’erne. Når virksomhederne og butikkerne holdt middagspause, valfartede mange unge mænd, som ikke havde familie i byen, til pensionaterne for at få middagsmad. Flere pensionater kunne også give logi til de unge mænd, der kom til byen for at arbejde.

I 1876 byggede bagermester Oskar Axel Janus Nielsen dette hus med bageri. Huset nedbrændte i 1921. På den nedbrændte grund blev opført det nuværende hus hvor Genbrugsen har ligget siden 2014. Efter branden byggede Oskar Axel Janus Nielsen et nyt bageri, Vestergade 10 - over på den anden side af vejen.
Bagermesteren er nærmere beskrevet herunder.

Vestergade 4 - Blomsterforretningen

Maria Hjort overtog forretningen Auning Blomster i 2017. I 2022 bliver Nature by Hjort en del af forretningen.
Nature by Hjort blev startet af Michael Ehlers i 2019 på Centervej 13. I 2022 blev butikken flyttede op på Vestergade og indrettede som en del af butikken Auning Blomster.

Maria Hjort og Michael Ehlers foran forretningen i 2019.

Maria Hjort overtog blomsterforretningen efter Lene Jensen, der havde haft forretningen siden overtagelsen efter Knud Rasmussen i 1999. Knud Rasmussen fortsatte med begravelsesforretningen frem til 2004, hvor Orla Pedersen overtag denne del af forretningen.

Butikken ved Karen og Knud Rasmussens 25 års jubilæum i 1993.

Gadeparti fra 1987.

I 1982 blev håndkøbsudsalget fra Nimtofte Apotek overdraget til Karen og Knud Rasmussens, blomsterforretning. Dette håndkøbsudsalg ophørte brat og flyttede til den tidligere sportsforretning i Vestergade 15 i Auning. Flytningen skete mandag den 25. marts 1985, og den 1. april 1985 skiftede håndkøbsudsalget status til et apoteksudsalg.

Flytningen var en konsekvens af en beslutning fra Sundhedsstyrelsen om, at Auning og opland skulle have et apoteksudsalg i stedet for det hidtidige håndkøbsudsalg. Samtidig overgik medicinforsyningen til Auning fra Nimtofte til Ørsted Apotek.

Kjeld Holm har haft butik i venstre del af bygningen inden han etablerede sig på Kirkegade 6. Billedet af Kjeld Holms butik stammer fra en annonce fra 1986.

I 1974 startede Knud Rasmussen som bedemand med Auning Begravelsesforretning som en del af blomsterforretningen. Foto: Svend Nielsen 1981.

I 1968 købte Knud Rasmussen ejendommen Vestergade 4 og åbnede Auning Blomsterforretning.
Før 1968 har der været en sadelmagerforretning på adressen. Fotograf Keld Holm har også haft forretning her. Dengang var der lokalerne delt i to selvstændige forretninger.

Det er Kristian Hørning der i forgrunden sidder på en "fjællevogn" med enspænderhest. Kristian Hørning boede i Bode, så han har været et pænt stykke hjemmefra.
I baggrunden på dette herlige billede ses "Tricotageforretning" og "Auning Møbler- og Sadelmagerforretning". Huset blev bygget af sadelmager C. J. Andersen i 1935. Fotografen er ukendt. Årstal: Usikkert, men formodentligt omkring 1940.
Under "Tricotageforretning" står der Ejvind Prebensen. Han startede sin forretning i 1932 i Kirkegade 3. I 1935 flyttede Prebensen til Vestergade 4 og i 1940 købte han Vestergade 3.

C. J. Andersen var sadelmager og drev sadelmager- og møbelforretning i en længere årrække her i byen. Hans bedstefar og far var også sadelmagere og drev sadelmagerforretning i Vivild. Om sadelmager C. J. Andersen ved vi:

1925: Blev han udlært som sadelmager
1929: Etablerede han sig som sadelmagermester i Banegaardsgade
19??: Bygger han nyt hus i Søndergade (nuværende Århusvej)
1935: Bygger han huset i Vestergade 4
1946: Auning Sadelmager- og Møbelforretning registreret med tlf. 48
1954: C. J. Andersens fejre 25 års forretningsjubilæum
1954: Forretningen omtales som Auning Møbelforretning
19??: Forhandler af Alfa Laval malkemaskiner. Udstilling i butikken
1968: Knud Rasmussen køber ejendommen

Alfa Laval havde omkring 1970 salgskontor i Vestergade 4. Her er Alfa Laval med på Sønderhald Messen 1970.

Tandlæge Clausen fra Grenå havde i 1933 konsultation tirsdag og fredag i sadelmager Andersens ejendom, Vestergade 4.

Annonce fra Folkebladet 1972.

Af dagspressen i anledning af sadelmager C. J. Andersens 25 års jubilæum, fremgik det bl.a.:

I 1954 fejrede sadelmager Carl Johan Andersen sit 25 års jubilæum som sadelmager i byen. Hans rejse i håndværket startede tidligt, da han fulgte i sin fars fodspor, V. Andersen, der var sadelmager i Vivild. C. J. Andersens mor stammede fra gården Mikkelsborge ved Gjesing, og håndværket var dybt forankret i familiens traditioner.

Efter at have færdiggjort sin læretid i 1925 hos forskellige mestre, tog C. J. Andersen springet ud på egen hånd og etablerede sin egen sadelmagerforretning i Banegaardsgade i 1929. Hans ambitioner drev ham videre, og i 1935 opførte han ejendommen i Vestergade 4, hvor han startede Auning Møbelforretning, i det der dengang var byens centrum.

Ved sin side gennem hele sin karriere stod hans hustru, Anna Andersen. Hendes flittige og alsidige støtte var uvurderlig for C. J. Andersens succes. Sammen skabte de et varmt og gæstfrit hjem for deres tre døtre, mens forretningen blomstrede under C. J. Andersens kyndige ledelse.

C. J. Andersen var mere end blot en dygtig sadelmager. Han var også en passioneret ejer af raceduer, der ofte hentede præmier hjem. Hans lune humor og skarpe iagttagelse af hverdagens pudsigheder, gjorde ham til en populær fortæller og en vellidt person i Auning.

Jubilæet blev markeret med en storslået fest, hvor C. J. Andersen modtog hyldest fra et væld af gæster. Blandt de mange lykønskninger var der taler fra Auning Håndværker- og Borgerforenings formand, Henry Pedersen, hotelejer J. Dahl, snedker Edmund Pedersen, manufakturhandler Ej. Stampe, kontorchef N. C. Hansen fra Aarhus, og gdr. P. C. Fjord fra Videbæk. C. J. Andersen var dybt rørt af den store opmærksomhed og takkede varmt alle for deres venlige ord og støtte.

Vestergade 5

Vestergade 5 er ifølge BBR-oplysninger opført 1900 og ombygget i 1906. Fotograf Chr. Dørge kaldte Vestergade 5 for "Solhjem" da han boede i huset 1905-08.

Sognefoged og cigarhandler Ejner Rikard Andersen og hans kone, Gertrud Andersen haft en tobaksforretning til højre for den hoveddør der er der i dag.

Birger Helbo Sørensens annonce fra 1972

Luftfoto af Vestergade 5 fra 1959.

Bemærk skiltet "Depot af Thor øl", udhængsskabene og advarselsskiltet for baneoverskæring mod højre.

Kilder: Dansk Politistat: Danmarks Politi, Fængselsvæsen, Grænsegendarmeri og Sognefogder Christian Gjerløv m.fl. 1933-1934.

Her har sognefoged og cigarhandler Ejner Richard Andersen (død 18.04.60, 61 år)‎ og hans kone, Gertrud Andersen haft en tobaksforretning.

Keld Søgaard Poulsen oplyser: I baghaven til Vestergade 3 og 5 var der en grusgrav, hvorfra der blev hentet grus til beton- og mørtelfremstilling. En del af grusgraven's hul var indtil ca. 1960 stadig som en stor åben "kælder" bag Vestergade 5. I kælderen havde sognefogeden Ejner Rikard Andersens Thor-depot. Kælderen blev senere fyldt op af tømrer Werner.

Inger Marie Linnemann oplyser: Lis Werner havde dengang damefrisør på adressen.

Her har også været telefoncentral: I 1965 flyttede Jydsk Telefon-Aktieselskab centralen fra Vestergade 12 herover i Vestergade 5. Af Randers Dagblad fremgår det, at flytningen skal være færdig den 1. januar 1966, hvor fru Grete Sørensen overtager stillingen som centralbestyrerinde efter sin mor. Da centralen blev lukket ned, drev Grethe Sørensen i en kort periode broderiforretning fra adressen.

Randers Dagblad, 1957.

Folkebladet 1949.

Fotograf Chr. Dørge kaldte Vestergade 5 for "Solhjem" da han boede i huset 1905-08. Her er fotograf Dørge fotograferet foran Solhjem, Vestergade 5. Læs mere om fotograf Dørge HER

Vestergade 6

Vestergade 6 er ifølge BBR-oplysninger opført 1880.
I henved 100 år har der været bagerforretninger på adressen.

Auning Wellness, som er ejet af Egå Wellness, overtog Watpo Thaimassage i 2017. I forbindelse med overtagelsen blev lokalerne renoveret lokalerne. Den tidligere ejer Monthila Saibandit fortsatte med at være tilknyttet butikken som daglig leder.

Watpo Thaimassage med Monthila Saibandit som ejer.

I 2012 startede tatovørforretningen Mary Rose her. I 2014 flyttede Mary Rose til Østergade 17.

I 2009 var der børnetøjsforretningen De Smarte Unger på adressen

Auning PC Service har haft forretning her, inden Steen flyttede forretningen over på den anden side til Vestergade 3.

I henved 100 år har der været bagerforretninger på adressen:

1924: Bagermester Andersen & Brynning
1925: Bager N. Mørk
1927: Frisør O. K. Ibsen overtager en eksisterende salon i huset
1939: Bagermester A. Brandt Sørensen - ophavsmanden til det berømte "Auning-rugbrød". Brandt solgte til sin mangeårige medarbejder, Harry Iversen, som dog af sygdomsmæssige årsager måtte afhænde forretningen til Steen Bjerre.

Steen Bjerre flyttede senere over i Gerstrøms gamle bygning og slog sig sammen med Connie Petersen, som drev Døgnbutikken på Torvegade 6.

Bagermester Steen Bjerre, 1999

Foto af Svend Nielsen 1979. Bemærk at det gamle bagerskilt med kringlen er pillet ned.

Bygningen har fået endnu en renovering, bl.a. med større vinduer. Og Kringlen er kommet op igen.

Da bagerforretningen flyttede over i Torvegade kom kringlen med. Den hænger lidt gemt. Prøv at gå på jagt efter den :o)

Bagerforretningen og sadelmager C. J. Andersens forretning i 1959.

I henved 100 år har der været bagerforretninger i Vestergade 6. Bemærk trappen til bagerforretningen. Gadeplanet lå lavere dengang.

Vestergade 7 - Nu parkeringsplads

Huset Vestergade 7 er revet ned i starten af 1990'erne for at gøre plads til en parkeringsplads. Imellem Vestergade 5 og 7 løb Chr. Stampes Vej tidligere ud i hovedgaden.
Chr. Stampes Vej blev halveret og og den nyrenoverede vej fik navnet Mølletorvet - formodentlig også i starten af 1990'erne.

I 2018 blev området mellem parkeringspladsen og Vestergade revoveret. Dette foto er fra 2023.

I 2018 blev området mellem parkeringspladsen og Vestergade revoveret. Dette foto er fra 2023.

Efter nedrivningen af ejendommen Vestergade 7 gik etableringen af parkeringspladsen i gang. Chr. Stampesvej blev halveret og den nyrenoverede vej fik navnet Mølletorvet. Dette foto er fra 1994.

Vestergade 7 nedrivning.JPEG

Huset er revet ned i starten af 1990'erne for at gøre plads til Mølletorvet. Imellem Vestergade 5 og 7 løb Chr. Stampesvej tidligere ud i hovedgaden.

I 1970 håbnede "Tøjhuset" til i butikslokalerne.

I 1975 havde Ruth og Marius Mogensen en legetøjsbutik på adressen. Samtidig med at de drev Auning Bog- og Papirhandel i nabohuset, Vestergade 9

I 1946 var navnet Auning Cykelforretning, stadig med Marius Busk som ejer. Han fortsatte i forretningen til sin død i 1966.  Ved Marius Busk død skrev Randers Dagblad bl.a.: "Han var altid god og solid i alle forhold, en dygtig haandværker og altid beskeden i sin fremtræden. Han var en mand, der filosoferede meget over tilværelsen".

I 1924 havde cykelhandler Marius Busk forretning på adressen. Marius Busk var født i Trustrup ved Nørager og kom til Auning i 1910, hvor han begyndte som fiskehandler og siden oprettede sin cykelforretning i Vestergade 7.

Foto fra 1884, hvor Kresten Madsen holder med sit studespand med kvas foran huset i Vestergade 7. Kresten Madsen boede på en ejendom mellem cafeteriaet og F24.

Busterminalen

Buslomme 2018.JPG

I forbindelse med en større byfornyelse blev den helt ny busterminalen indviet i 2018. For at gøre plads til busterminalen blev to ejendomme revet ned, nemlig møntvaskeriet Vestergade 10 og den tidligere telefoncentral Vestergade 12. Det gamle skilt "Bytorvet" hænger der stadig, men ingen kort bruger dog denne betegnelse.
    En del af byfornyelse var et forsøg på at binde Auning og herregården Gl. Estrup tættere sammen. På busterminalen er der flere såkaldte referencer til Gl. Estrup: Først og fremmest den store svane, som optræder i Scheels våbenskjold. Den runde bænk er et symbol på ringen i våbenskjoldet og den røde belægning, som referere til slottes murværk.

IMG_8326_edited.jpg

Svanen blev hurtig populær blandt børnene.

IMG_8313_edited.jpg

Ved busterminalens indvielse i 2018 talte bl.a. Jens Mailvang.

Svanen er blevet yndet fotoobjekt.

Svanens muligheder blev testet allerede ved indvielsen.

IMG_0091_edited.jpg

Anja, Borgerforeningens daværende formand, breder vingerne ud.

Lions Club Norddjurs Svanerne under svanens vinger i 2023.

Svanen løftes på plads.

ny Svanefærd 290518.jpg

Svanen på vej til sin faste plads på Bytorvet.

17. januar 2024.

Bytorvet

Bytorvet i 2017.

Bytorvet er blevet brugt til mange formål siden etableringen i 1994.

Er det kunst eller bare et pynteligt springvand?

10. november 2000. Foto: Jens Munk.

Butiksfolk på Bytorvet.

Juletræstænding på Bytorvet

Artikel fra Folkebladet Djursland i 2009.

Torvet, som i 2009 kom til at hedde Bytorvet, blev etableret i 1994.

Pansret mandskabsvogn på afveje

Pansret mandskabs-vogn på afveje

Den 22. juni 1988 omkring kl. 8 om morgenen var 3 pansret mandskabsvogne fra Prinsens Livregiment på vej til øvelse i Hevringlejren. De 3 militære køretøjer kommer kørende igennem byen og skulle dreje til højre ned af Kirkegade.

Det første køretøj overså den lille smalle indkørsel til Kirkegade. Det næste køretøj var også ved at køre forbi, men fik drejet lidt for hurtigt og bankede lige ind i Margrethe Legarths dagligstue, Vestergade 8. Heldigvis var Margrethe Legarth ikke i dagligstuen på det tidspunkt, for hele dagligstue blev voldsomt raseret.

Den uheldige chaufføren på den pansrede mandskabsvogne, sidder med hovedet oppe i det fri og noget ubeskyttet, ved en sådan kollision. Han var ved bevidsthed, men havde fået en ordentlig bule i hovedet, flænge over det ene øje og problemer med at se med det andet.

Militæret insisterede på at genopbygge huset, selvom det faktisk allerede var dømt til nedrivning, for at give plads til et torv, som skulle binde Centertorvet og Mølletorvet bedre sammen.

Vestergade 8

Svend Nielsen 23.jpg

Skomager Rasmus Laursen byggede huset Vestergade 8, men afstod det i 1886 til skomager S. M. Petersen, der foruden reparationer falbød nye sko og støvler til kunderne. Forretningen blev udvidet flere gange og var en betydningsfulde forretning frem til 1930'erne.
Slagtermester Bredgaard Petersen har i 28 år, fra 1922 til 1950 drevet slagterforretning i den del der vender ud mod Kirkegade. Bredgaard Petersens efterfølgere sælger ejendommen i 1956 til handelsmand Søren Krause Therkildsen.

S.M.Pedersen, Skomager - står der på dette foto.

I huset hjørnebutik havde Margrethe Legarth Salon Odiel.

Heldigvis var der ikke kunder i Margrethe Legarth's frisørsalon, da der kom uventet besøg fra Prinsens Livregiment. Huset blev genopbygget og nedrevet kort efter for at give plads til det lille torv, som skulle forbinde centerområdet med Mølletorvet og C. F. Gerstrøms Plads.

Der har også været Tatol-forretning i hjørnebutikken. Indehaver var Karla Mogensen.

Inger Marie Linnemann fortæller: Jeg mener, Karla Mogensen var den første indehaver af Tatol. Jeg husker hende tydeligt og tror hun startede butikken i 1956/57. Hun havde tidligere drevet Tatol-forretning i Stilling ved Skanderborg. Hun havde en datter - Lise Lotte Mogensen, som blev konfirmeret i Auning Kirke 10.3.1958. Jeg ved ikke hvor længe Karla Mogensen drev forretningen.

Tatol i 1960 på hjørnet af Vestergade og Kirkegade.

Historien om Pølsevognskrigen

Vestergade 9 Frisør Juan

Huset er opført i 1907 ifølge BBR-oplysningerne.

Frisør Juan åbnede i februar 2017 på adressen.

BoligRingen lå på adressen i 2009 da Google var forbi.

Oddy's Thai Massage åbnede 20. maj 2013 her på adressen.

Brix Kiosk åbnede i 1986 og blev overtaget af Birthe Adamsen i starten af 1990'erne.

Omtale af forretningsoverdragelsen i 1986, formodentlig i Randers Amtsavis.

Fra præsentation af Møllehjemmets første julemærke 1983 i Brix’s Kiosk, Vestergade 9.

I Gl. Estrup revyen 1972 var boghandler Mogensens "porno-automater" et festligt indslag som det fremgår af klippet fra Randers Dagblad.

Bemærk henvisningen til legetøjsbutikken i annonce fra 1975.

Annonce i byfestavis 1948.

Auning Papir & Boghandel 1959.

Annonce i byfestavis 1946.

I 1912 annoncerede A. P. Petersen for sin forretning i Vestergade 9 med en del annoncer i Rougsø-Sønderhald Herreds Folkeblad.

Vestergade 10 Møntvaskeriet

Møntvaskeriet, Vestergade 10 var ifølge BBR-oplysninger opført 1900 og nedrevet i 2017 for at gøre plads til den nye busterminal.
    Det var bygget i 1900 af bagermester Oskar Axel Janus Nielsen efter at hans første bageri (over på den anden side af gaden, Vestergade 3) nedbrændte. Bageriet her på Vestergade 10 blev passet af hans hustru og to sønner.
    Den ene søn Harald Georg Nielsen, overtog senere bageriet. Harald Georg Nielsen var den sidste bagermester, som blev kaldt til Gl. Estrup for at bage, når man havde fest på herregården.
    Bagermester O. A. J. Nielsen er formodentlig den eneste borger i Auning, som er udnævnt til Dannebrogsmand. I forbindelse med udnævnelsen skrev O. A. J. Nielsen en levnedsbeskrivelse, som i kopi ligger ved Sønderhald Egnsarkiv.

Wallin Feder fortæller om bageriet Vestergade 10: På et tidspunkt lige inden 1940 købte Brandt Sørensen bageriet og lagde det sammen med sit eget bageri i Vestergade 6. Tage Simonsen var ansat som 1. svend hos bagermester Brandt.
    Eva og Tage Simonsen boede på loftet hos Lykke Mellergård, Østergade 67, men i 1948-49 flyttede de ind i Vestergade 10, som stadig ejedes af bagermester Brandt. Her drev Eva Simonsen et brødudsalg, selvfølgelig med brød fra Brandt. Så var der jo 2 ”bagerjomfruer” at vælge mellem.
    Da Eva og Tage Simonsen stoppede først i 1970'erne, valgte bagermester Brand Sørensen at etablere møntvaskeriet.

Sådan så møntvaskeriets inventar ud i 2013:

Svend Nielsen var i 1981 en tur rundt i Auning på cykel. Han havde sit kamera med og tog bl.a. dette billede af møntvaskeriet

Annonce fra 1975.

Indgang til O.J.A. Nielsens bageri.

Anne-Marie Solberg (tidligere Simonsen) har sendt dette luftfoto af Vestergade 10 i 1960. På det ene hjørne ligger Eva og Tages Simonsens brødudsalg og på modsatte hjørne Tatol. Ved side af brødudsalget i Kirkegade ligger Svend Jensens møbelpolsterforretning. Ved siden af Svend Jensen forretning ligger frisør Ole Kristoffer Ibsen. I samme bygning som frisøren var ser et pensionat. Den høje skorsten var bygget 1900 af bagermester Oskar Axel Janus Nielsen.

Annonce for Jensen og Poulsen i 1948

Annonce for Jensen og Poulsen i 1948

Vestergade 11

Vestergade 11 er ifølge BBR-oplysninger opført 1890.

Butikslokalerne har stået tomme det meste af 2023 og 2024.

I december 2022 åbnede en butik der reklamerede med varer indenfor vintage, retro og antik. Den ophørte i 2023.

Fra 2020-22 har bygge- og anlægsvirksomheden Downtown haft kontor her. Downtown er stiftet af Christian Petersen i 2012. Downtown fik facaden pudset op i hvidt.

Dahl’s Antik & Design åbnede i 2017 og lukkede i 2018 da butikken flyttede til Ålborg.

Her står lokaler endnu engang til leje i 2019.

Inge Møller har i en årrække haft skoforretning her. Senere kom forretningen til at hedde Bak-Sko, da Else og Verner Bak overtog forretningen. Nimtofte Apotek havde håndkøbsudsalg i Bak-Sko.

Håndkøbsudsalget blev senere overdraget til Karen og Knud Rasmussen, Auning Blomsterforretning, Vestergade 4.

Herefter tog Birthe Pilgård Rasmussen over med endnu en skotøjsforretning. Birthe Pilgård Rasmussen havde tidligere haft skotøjsforretning i forbindelse med privaten - den tidligere sagførerbolig Vestergade 28. Birthes skotøjsforretning havde facade ud mod Centervej.

Den Grønne frisør blev etableret 2007 af Ditte Grønhøj Dahl. Hvornår forretningen flyttede til Vestergade 11 vides ikke. Forretningen ophørte i 2013.

Jan Stein foran sin forretning, der i anledning af overtagelsen i 1986 blev frisket op med helt nye farver: Rødt og hvidt.

Cykelhandler Niels Pedersen solgte til Jan Stein i 1986.

Vestergade 11 i 1972. Foto Anders Leif.

Cykelhandleren får rosende omtale i bladet "Styret" 1972

I 1972 var der i cyklehandlernes medlemsblad STYRET var der en serie artikler med bedømmelse af tidssvarende forretninger. Her finder man også Niels Hansen og hans forretning beskrevet:

Niels Hansen er 51 år gammel. Forretningens sortimentet er cykler, knallerter, radio, benzin og tobakssalg. Niels Hansen er udlært i forretningen, der blev startet i 1915 af hans far. I 1956 overtog Niels Hansen forretningen, og i 1963 foretog han en første og gennemgribende modernisering, der resulterede i en butik på 55 m² + lagerrum og værksted, facaden blev samtidig sat op med fliser og rustik.
    Moderniseringen gav omgående resultat i form af større salg, og det viste sig hurtigt, at butikken var for lille. I 1970 blev så både lagerrum og værksted inddraget til butikken, der kom op på 120 m², og en tilsluttet garage blev ombygget til et 40 m² værksted. Inventaret blev fornyet, og der blev etableret separate afdelinger til hver branche«, cykler, knallerter, radio m.m. hver for sig.
    Vi spurgte Niels Hansen om omsætningens fordeling på brancher, og han svarede beredvilligt, at mellem 1/3 og 1/4 vedrører andre varer end cykelbranchens. For branchevarernes vedkommende lagde Niels Hansen ikke skjul på, at han først og fremmest satser på cyklerne.
    Grundlaget for forretningens eksistens er selve Auning med ca. 1500 indbyggere og i stadig vækst, og dertil et opland af væsentlig størrelse. Niels Hansen er ene cykelhandler i Auning, og der er relativt langt til nærmeste kollega (Allingåbro).
    Tre personer klarer denne alsidige forretning, Niels Hansen, hans hustru og en svend, og det er alt taget i betragtning ganske enkelt imponerende. Det er forretninger af Niels Hansen's standard, der skal skabe branchens fremtid. Uanset bi-varerne, der har naturlig lokal berettigelse, er det en brancheforretning med faglig betjening i højsædet.

Niels Hansen på Sønderhald Messen i 1970.

Foto fra cykelforhandlernes blad "Styret" fra 1972.

Niels Hansen forretning, som også var Shell benzinforhandler.

Niels Hansen forretning, som også var Shell benzinforhandler.

Frederik Hansen havde den første benzinstander i Auning opstillet ved forretningen. Den ses mellem bilen til venstre og elmasten i midten af billedet. Til højre ses Alfred Nielsens første autoværksted. I 1943 flyttede han værkstedet til Østergade 32.

Cykelhandler Frederik Hansen startede sin cykelforretning og værksted i 1915 ved Hjørnegården (formodenlig den ved Pindstrup-vejen og ikke den ved Gl. Ringvej). I 1921 blev forretningen og privaten flyttet til Vestergade 11.
    I 1955 markerede Frederik Hansen sit 40 års forretningsjubilæum. Jubilæet blev omtalt i Randers Dagblad. Her bliver nævnt, at Frederik Hansens søn, Niels Hansen er trådt ind i virksomheden.
    Sønnen Niels Hansen overtog forretningen i 1956 og drev den frem til 1986. I 1962 byggede Niels Hansen og Anna-Lise Hansen, om og udvidede forretningen. I 1965 markerede Niels Hansen forretningens 50 års jubilæum ved at udlodde en rejse til Mallorca. (Den blev vundet af W. Pedersen, Kirkegade. Oplyser Randers Dagblad i 1965). I 1986 overdrager Annalise og Svend Hansen deres tobaks- og vinhandel, samt tipsforhandling til Brix Petersen, da han åbnede sin kiosk i nabohuset Vestergade 9.
    Herefter lejede J. Stein sig ind i den en ende af huset og drev cykel- forretningen JS Cykler fra 1986 til 1990. I den anden ende mod vest lå en tobaksforretning. Der var 2 døre, der hvor trappen er i dag så man enten kunne gå til venstre indtil cykelforretningen eller til højre ind i tobaksforretningen.
    Ham der havde tobaksbutikken var også ejeren af bygningen, han boede sammen med hans kone i boligdelen af bygningen.

Frederik Hansen i Skattebogen for Fausing-Auning-Vivild-Vejlby-1947-48.

Randers Dagblad og Folketidende, 4. oktober 1929.

Vestergade 11A

Vestergade 11A - ligger i baggården (det gule hus) - er ifølge BBR-oplysninger opført 1890. Ombygget i 1976.

Her boede tidligere kogekone Astrid Thuesen. Hun flyttede med sin familie til gården Møllersminde, Auning i 1911, da var hun kun 3 år. Astrid har været telefondame på Auning Samtalestation, i huset ved slotsgartner Ågård på Gl. Estrup, været i køkkenet hos hotelejer Dahl på Auning Kro, en af de første frivillige i Auning-Hallerne og køkkenchef samme sted, formand for Fællesvaskeriet, bestyrer af Auning Fryseboks samt kogekone ved et hav af private fester på egnen.

I baggården har der også været et autoværksted i 1920'erne. Det var Alfred Nielsens første autoværksted. I 1943 flyttede han værkstedet til Østergade 32.

Vestergade 12 Telefoncentralen

Vestergade 12 er ifølge BBR-oplysninger opført 1907 og nedrevet i 2017 for at gøre plads til busterminalen.

Huset har været byens telefoncentral. Eller samtalestation som den også blev kaldt.
I 1965 flyttede Jydsk Telefon-Aktieselskab centralen over på den anden siden af vejen i Vestergade 5. Af Randers Dagblad fremgår det, at flytningen skal være færdig den 1. januar 1966, hvor fru Grete Sørensen overtager stillingen som centralbestyrerinde efter sin mor.

Foto fra 2017.

Foto fra 1959. Øverst lidt til venstre ses "Auning Frysehus" der lå i Brugsens baggård.

Villa Vesterled som det tog sig ud i 1938. I forgrunden cykelhandler Busk's benzinstander, Vestergade 7. Bemærk storkereden i toppen af masten foran centralen.

Vestergade 13 Urmagerforretningen

Vestergade 13 er ifølge BBR-oplysninger opført 1905. Her har tre generationer af urmagere haft forretning. Chr. Christensen starte forretningen i Torvegade 18, men flyttede senere til Vestergade 13, hvor hans søn, Svend senere overtog forretningen og efter ham barnebarnet Arne Kruse Christensen. I 2009 lukkede Arne Kruse Christensen sin og hustruens butik ned efter næsten 40 år bag butiksskranken.

Den tidligere urmagerforretning i 2023.

Siden lukningen i 2009 har butikslokalerne kun været lejet ud i kortere perioder

Siden lukningen i 2009 har butikslokalerne kun været lejet ud i kortere perioder

Foto fra Folkebladet artikel fra receptionen da Gitte H. Hansen og hendes mand åbnede forretningen i Arne Kruse Christensens forretning.

Lækkeriet var en specialforretning med primært østeuropæiske varer. Butikken startede her, men flyttede i 2022 ned på Centervej 13. Forretningen lukkede i 2023.

I nov. 2013 åbnede Maibritt Schoor Warming en outlet butik på adressen. Maibritt lukkede outletbutikken og webshoppen Karla & Ko i dec. 2013.

Forretningen på Vestergade 13 ophørte 1. juli 2013.

Forretningen umiddelbart efter lukningen i 2009.

Arne Kruse Christensen bag disken betjener kunderne.

Forretningen er pyntet i anledning af 25 års jubilæet i 1995.

Arne Kruse Christensen bag disken med sin far Svend Christensen.

Chr. Christensen starte forretningen i Torvegade 18, men flyttede senere til Vestergade 13, hvor hans søn, Svend senere overtog forretningen og efter ham barnebarnet Arne Kruse Christensen.

Annonce i Randers Amtsavis i 1953.

Vestergade 14 (Flensborglageret)

I 1967 opførte Auning Brugsforening denne bygning. Foran denne bygning lå den gamle Brugsforretning der blev etableret i 1919.

Pizzariet "Ali Babas Gastronomi" flytter fra Østergade 6C til Vestergade 14 i 2022.

Tøjbutikken TIFF lukker sin butik i Auning i 2020.

Mikkels Lagersalg set på Google Street View 2009.

Flensborglageret overtog butikslokalerne i efter at Brugsen var flyttet ned på Centervej i 1977.

Flensborglageret har skiftet facade nogle gange, men hvornår?

I 1967 blev der bygget en ny forretning til Brugsen i baghaven, hvorefter den gamle forretning blev revet ned.

Brugsen med nyt facadeskilt i 1963.

I SuperBrugsens 100-års jubilæumsskrift i 2019, kan man læse mere om Brugsens periode her i Vestergade

Vestergade 15

Vestergade 15 er ifølge BBR-oplysninger opført 1908. Her havde Elna og Tage Brøgger indrettet Auning Cafe & Conditoricafe. Senere blev det dog ændret til en oste- og delikatessseforretning: Auning Ostelager. Og i 1972 hedder stedet Ostehuset.

I 1946 er Tage Brøgger opført som husejer i telefonbogen.
I 1975 var der en sportsforretning på adressen.
I 1985 overtages håndkøbsapoteket ved Auning Blomsterforretning af Ørsted Apotek ved apoteker Ebbe Dahl. Dahl ønskede at gøre noget mere for borgerne i Auning ved at etablere et egentligt apotekerudsalg, hvilket betød at der skulle være uddannet personale i butikken. Apotekerudsalget kom derfor til at ligge her i Vestergade 15, hvor Wallin Feder havde et butikslokal ledigt.

Vestergade 15 i 2022.

I 1985 flyttes apoteksudsalget til Vestergade 15 efter at håndkøbsapoteket var overtaget af Ørsted Apotek ved apoteker Ebbe Dahl.

Annonce fra 1975.

Annonce i byfestprogram 1948.

Annonce i Folkebladet 1949.

Luftfoto fra 1958.

Stien 1 Fællesvaskeriet

I 1953 opføres et fællesvaskeri i caféejer Tage Brøggers baghave på en meget lille grund. Huset ligger der endnu på Stien 1.
    På et møde på Auning Hotel nedsattes et byggeudvalg bestående af fuldmægtig Aage Dahl, caféejer Tage Brygger og murermester Knud Søgaard Poulsen. Grunden blev erhvervet for 800 kr.
    Til Fællesvaskeriets bestyrelse valgtes: Fru Georg Christensen, fru Tage Brygger, fru Jenny Poulsen og fru Petrea Ibsen. (sjovt at 2 af fruerne ikke står med eget navn, men med mandens fornavn og efternavn).
    I vedtægterne for Fællesvaskeriet fremgår det, at man mister sin andel, hvis man flytter fra byen eller ikke anvender vaskeriet mere. Til sidst er der kun 2 familier, som anvender Fællesvaskeriet. Og det ender med at Knud og Jenny Poulsen køber bygningen, grundet og maskinerne, da Jenny som den sidste ønsker at fortsætter med at anvende vaskeriet.

Vestergade 16

Vestergade 16 er ifølge BBR-oplysninger opført  i år 1900.

Vestergade 16 i 2023.

Vestergade 16 i 1960

Svend Christiansen fortæller: Min mor, Lilly Christiansen var pianist, og spillede til baller og familiefester. Hun kørte med en lille anhænger som klaveret kunne ligge på. Det var et frygteligt slæb, når det skulle læsses, og læsses af igen ude på spillestedet. Andre gange var det en lastbilvognmand, der hentede klaveret, bl.a. Alfred Madsen fra Vestergade 16. Alfred havde en Mercedes D911 lastbil, og transporterede sten, grus, mørtel og ellers hvad man skulle have flyttet.  

Kurt Madsen fortæller om Vestergade 16: Magda og Alfred Madsen boede tilleje på loftet i 30'erne, indtil de købte huset af "Post Marie". Magda og Alfred Madsen boede i huset indtil deres død i starten af halvfemserne, hvorefter huset blev solgt til Morten Andersen, som bor i huset i dag.

Vestergade 17

Vestergade 17 er ifølge BBR-oplysninger opført  i år 1900.
I 1951 holdt snedkermester Peter Nielsen til på adressen. I 1968 drev Frederik Espensen "Auning Snedker- og Tømrerforretning" på adressen. Frederik Espensen boede privat på Kastaniealle 3.

Fra Google Street View 2023.

ny Cafe Himmelblå 2009.jpg

Cafe Himmelblå fungerede som et kommunalt dagtilbud i en periode. Fra Google Street View 2023.

Cafe Peter Nielsens snedkerværksted i 1959. Se udsnit herunder.

Gadebillede fra 1961 med Vestergade 17 i højre side. Bemærk at vejbanen endnu ikke er tæppebelagt. Billedet er fra Randers Dagblad.

Vestergade 18

Vestergade 18 er ifølge BBR-oplysninger opført  i år 1910. I 1946 havde tandlæge Eeg Treue fra Allingåbro klinik på adressen.
I starten af 1950'erne flyttede Inge og Knud Møller til Auning, nærmere bestemt Vestergade 18. Her etablerede de Auning Skotøjs Magasin, som Inge Møller drev i en årrække.

Fra Google Street View 2018.

De to butikslokaler i 1960. Auning Skotøjs Magasin tv. og tandlæge Eeg Treue th.

De to butikslokaler i 1958. Auning Skotøjs Magasin tv. og tandlæge Eeg Treue th.

Randers Dagblad 1953.

Logo fra avisannonce 1952.

Annonce fra byfestprogram i 1946. Hvad blev der mon byttet her?

Skræddermester O. Jørgensen annoncere flytning til Østergade 5 i 1952.

Annonce fra 1948.

Vestergade 19

Vestergade 19 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1927. Om- og tilbygget i 1984.
Palle Hjort fortæller: Her boede Post Bredgaard, der ud over at være post var kendt for sin fine have. Datteren blev gift med en Auningdreng, Karl Foldberg og de drev i mange år en købmandsforretning i København.

Vestergade 19 i 2022.

Vestergade 19 i 1958.

Vestergade 20 Fagerhjem

Fagerhjem, Vestergade 20 er opført 1910. Husets bære præg af jugendstilen som var en kunstnerisk stilperiode i Danmark fra 1900 til 1915. Jugendstilen har detaljer med organiske former, inspireret af naturens kurver. Måske det eneste hus i Auning, der stadig bære præg af den stilperiode.

I august 2012 blev huset malet gråt.

Fagerhjem i 1960.

Før august 2012 var huset gult.

Vestergade 21

Vestergade 21 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1929. Om- og tilbygget i 1974.

Fra Google Street View 2023.

Vestergade 22

Vestergade 22  er ifølge BBR-oplysninger opført 1917.

Fra Google Street View 2023.

Luftfoto fra 1959.

Vestergade 23

Vestergade 23 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1930. Om- og tilbygget i 1965.

1. lærer J. K. Rasmussen, Auning Sdr. Skole blev pensioneret i 1934 og flytter ind i dette hus. Rasmussen dør i 1940, 72 år gammel. Landsretssagfører og byens advokat C. Mejlvang har boet her. Han solgte i 1969 til lærerparret Karin og Jørgen Ruus.

Fra Google Street View 2023.

Luftfoto fra 1959.

Vestergade 24

Vestergade 24 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1927. Om- og tilbygget i 1976.
I 1952 boede Kirstine Jepsen og tømrermester Niels Jepsen i Vestergade 24.
Avisen skriver i anledning af Kirstines 65 års dag: ”Hun har Agtelse som en dygtig  Kvinde, hendes Hus og Have er altid holdt i sirlig og pæn Orden”

Fra Google Street View 2023.

Luftfoto fra 1960.

Avisartikel i anledning af Niels Jepsens 90 års fødselsdag den 24. juli 1972.

Vestergade 25

Vestergade 25 er ifølge BBR-oplysninger opført 1927.

Svend Christiansen fortæller om sine forældre, som bode i Vestergade 25: Mine forældre kom til Auning i 1935 og overtog Richard Foersoms butik i Kirkegade 2. Min far, Herman Christiansen, drev butikken frem til 1939, hvor han købte Vestergade 25, for at starte køreskole med bil og motorcykler. Ved krigsudbruddet i 1940 blev min fars skolevogn klodset op, og kom ikke ud at køre igen før krigen var slut. I krigsårene arbejdede min far i tørvemoserne.
     Han drev køreskole med bil og 3 nimbus motorcykler, som han også udlejede, indtil ca. 1960, hvor han begyndte at arbejde som lønmodtager, hovedsageligt på Pindstrup Mosebrug. Han boede på adressen indtil sin død i 2007, 99 år gammel. Det må jo nok siges at være lidt af en rekord, at bo i det samme hus i 68 år, og få naboerne skiftet ud op til flere gange.
    Han havde købt 3 ekstra grunde da Møllevænget blev udstykket, hvoraf han senere solgte de 2. Den 3. grund, som ligger nabo til hans eget, brugte han til sin bigård, han gik meget op i biavl, og solgte honning. Han gik altid under navnet Honningmanden eller Kørelæreren. Han solgte den 3. grund midt i halvfemserne til Bent Lynge Pedersen, som byggede hus på grunden.
    Da min far døde, solgte vi (arvingerne) Vestergade 25 til Magne Nielsen, som gerne ville dele grunden, og bygge et nyt hus, Møllevænget 2, for at komme til at bo nærmere centerbutikkerne. Han har totalt renoveret det gamle hus, som er fra sidst i tyverne, og har udlejet det.

Annonce i byfestprogram fra 1946 - Det rigtige svar var 100%

Annonce i byfestprogram 1948.

Vestergade 25 og 27 med Møllevænget i venstre side af billedet fra 1954. Svend Christiansen fortæller: Luftfotoet af mine forældres hus, Vestergade 25. J. D. Bjerregård og senere Peder Pedersen boede i huset ved siden af, Vestergade 27.

Fru Christiansen tog rundt og spillede til diverse fester og baller. Annoncen er fra 1950.

Vestergade 26

Vestergade 26 er opført af murermester Pedersen i 1920. Murermester Pedersen boede i huset til sin død, hvorefter Krista og Svend Nielsen overtog huset. Krista og Svend Nielsen kom fra Kirkegade 6, hvor de havde en blomsterforretning. Vestergade 26 er om- og tilbygget i 2003.

Fra Google Street View 2023.

Luftfoto fra 1958.

Vestergade 27

Vestergade 27 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1930.

Fra Google Street View 2023.

Fra Google Street View 2009.

I 1952 boede vognmand Peder Pedersen i dette hus. Se Randers Dagblads omtale af hans 65 års fødselsdag.

Vestergade 25 og 27 med Møllevænget i venstre side af billedet fra 1954. Svend Christiansen fortæller: Luftfotoet af mine forældres hus, Vestergade 25. J. D. Bjerregård og senere Peder Pedersen boede i huset ved siden af, Vestergade 27.

Vestergade 28 Sagførergrunden

Vestergade 28 har tidligere været en større grund, hvor en af Aunings største villaer har ligget med en parklignende have til. Her boede sagfører A. A. Olesen, derfor omtales grunden som Sagførergrunden og senere er den også kaldt Revisorgrunden, da revisor Jørgen Rasmussen ejede grunden. Og ved siden af løb Sagførerstien eller Revisorstien, som forbandt hovedvejen og centerområdet. Stien er nu en del af Centervej.

I 2001 blev grunden en del af centeret med p-pladser og flere forretninger.

Jagtbutikken i 2023.

I 2009 var der cykelforretning ud mod Vestergade.

I nederste venstre hjørne ses Vestergade 28 med en af Aunings største villaer. Her boede sagfører A. A. Olesen, derfor omtales grunden som Sagførergrunden og senere er den også kaldt Revisorgrunden, da revisor Jørgen Rasmussen ejede grunden.

Luftfoto af sagfører A. A. Olesens ejendom i 1958. Hvem var A. A. Olsen? Se her!

Markering af sagfører- eller revisorgrunden.

Birte Pilgård Rasmussen, gift med revisor Jørgen Rasmussen, drev en en årrække Center Skom, som lå i baghaven ag Vestergade 28 ud med Centervej.

Vestergade 29

Vestergade 29 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1937.

Fra Google Street View 2023.

Fra Google Street View 2009.

Luftfoto fra 1959.

Wallin Feder fortæller: Jordmoder Anne Liltved Andersen boede og virkede fra Vestergade 29. Anna var født i Liltved 1907 og døde i 1991. Hun stoppede som jordemoder i 1966. Anna var gift med C. J. Andersen (*1906  †1983). Han var møbelsnedker på møbelfabrikken, og var én af dem, som hver morgen tog toget ind til Strømmen Station for at arbejde på møbelfabrikken Skansemøllen efter at fabrikken i Auning var saboteret i 1943.

Vestergade 30 Sparekassen

I 2006 flyttede Sparekassen Kronjylland fra Østergade 7 til dette nyopført domicil, Vestergade 30.

Fra Google Street View 2023.

Fire logoer, som fortæller lidt om Sparekassen Kronjyllands historie.

Murermester Hans Fiskers villa fra 1960.

Det store hus midt i billedet på dette klip fra Amts Avisen fra 1981, er Vestergade 30, hvor bl.a. Tom Bytoft boede til nedrivningen. Mange husker at Tom hver den 1. maj satte en rød fane ved hoveddøren.

Til højre i billedet på avisklippet ses Revisorstien, som stien til centerområdet uofficielt hed. Navnet Revisorstien stammer fra en større villa, med adressen Vestergade 28, hvor en revisor boede.

I dag er Revisorstien blevet en del af Centervej. Vestervej 28 og 30 er revet ned og Sparekassen Kronjylland holder til på Vestergade 30 og nr. 28 er blevet til forretninger og p-plads som en del af centeret.

Frem til 1975 drev Valdemar Johansen og Jørgen Rasmussen Revisions- og Administrationscentret fra adressen. Fra 1975 drev Valdemar Johansen  revisorfirmaet alene fra Århusvej 8.

Annonce fra Folkebladet 1949.

Vestergade 31

Vestergade 31 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1932. Om- og tilbygget i 1974.

Fra Google Street View 2023.

Fra Google Street View 2009.

Vestergade 31 i 1959. Esso-skiltet tilhører naboejendommen.

Vestergade 32

Vestergade 32 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1900. Om- og tilbygget i 1986.

Fra Google Street View 2021.

Vestergade 32 i 1960.

Vestergade 33

Det nye hus er fra 2012. Dette blev opført efter at det tidligere hus udbrændte i 2011 ved en påsat brand, som skulle skjule et mord.

Fra Google Street View 2023.

Dette hus fra 1935 blev nedrevet efter en brand i 2012 for at gøre plads til et nybyggeri.

Ejere af tanken og værkstedet Vestergade 33:
1937-1965:
Georg K. Christensen
1965-1975: Jens Skotte Møller
1975-1978: Lis og Leo Rasmussen
1978-1982: Lissi og Hugo Jensen

Omkring 1965 køber Jens Skotte Møller Esso tankstation og værksted af Georg Christensen. Jens Skotte Møllers søn Erik Skotte Møller arbejder samtidig på værkstedet. I 1974 køber Erik Skotte Møller Chevron tankstationen på den anden side af gaden (Vestergade 42A). I 1975  sælger Jens Skotte Møller tankstation og værksted til Lis og Leo Rasmussen.
    I 1978 køber Lissi og Hugo Jensen, Esso tankstation. De driver den til 1982, hvorefter den lukker. Derefter er det slut med benzinsalg og værksted på Vestergade 33. Kort tid efter udlejes værksted til Auning VVS.

I 1975 køber Lis og Leo Rasmussen, Esso service, Vestergade 33 af Jens Skotte Møller. De indrettede bl.a. ny kiosk ved tankanlægget, desuden fortsatte de med at tilbyde diverse reparationer på værkstedet. I 1978 sælger Lis og Leo servicestationen til Lissi og Hugo Jensen.
    I 1979 bygger Lis og Leo Rasmussen helt nyt værksted og privat bolig på Industrivej 12 , hvor de starter deres nye firma Auning Dæk og Autogenbrug.link. De handler med nye dæk og slidbanedæk. Desuden alt i brugte reservedele til alle gængse bilmærker. I 1981 afhænder Lis og Leo Auning Dæk og Autogenbrug til Auning Slidbanefabrik v/ Ib Pedersen.link.
    I bygningerne på Østergade 12 (det gamle mejeri) starter Lis og Leo Rasmussen i 1982, op med salg af brugte biler og værksted til forskellige reparationer. I 1987 lukker de firmaet og deres aktiviteter i autobranchen ophører.

Midt i 1930’erne bygger Georg K. Christensen Esso tankstation og værksted, på Vestergade 33. Han gør i alt indenfor autoreparation, med speciale i de engelske biler fra DOMI autoimport (Morris, MG, Triumph o.lign.). Omkring 1965 sælger han forretningen til Jens Skotte Møller. Foto fra 1959.

Annonce fra 1953.

Annonce fra 1948.

Vestergade 34 Auning Bio

Denne bungalow er opført af Egon Stenfeldt i 1936 til byens biograf.

Biografen er ombygget til 4 lejligheder i 1987. Fra Google Street View 2023.

Egon Stenfeldt havde privatbolig på 1. sal i 1936. I kælderen stod et centralvarmeanlæg, hvor der blev fyret med tørv.

Fra Google Street View 2009.

Annonce i Folkebladet 1949.

Kort om biografen i Auning:
1937: Egon Stenfeldt starter Auning Bio som ejer og biografdirektør.
1938: Egon Stenfeldt kører samtid rundt i Vestjylland med sin rejsebiograf.
1939: Første større renovering.
1952: Endnu en større renovering står færdig.
1969: Kirsten Stenfeldt overtager biografen efter sine forældres død.
1973: Biografen genåbner efter en større renovering.
1983: Kirsten Stenfeldt forsøger at skabe et kulturhus i samarbejde med Sønderhald Kommunen.
1983: Hobro Bio forsøger med enkelte eftermiddagsforestillinger for børn.
1981: Auning Aktørforening forsøger at etablere et kulturhus med filmklub.
1985: Biografen lukker endeligt. Inventaret sælges til en biograf i Mariager
1981: Bygningen sælges til investorer fra Randers. Kirsten Stenfeldt flytter fra Auning.
1987: Bygningen ombygges til 4 lejligheder.
1998: Ole Bernhard Kristensen, Dansk Bygnings Service køber huset.

En dag i maj 2016 kom Kirsten Stenfeldt til Auning for at fortælle historien om Auning Bio til Auning Bymuseum: Min far, Egon Stenfeldt var født i 1912, og inden han blev 21 år i 1933 købte han biografen i Mørke. Så han måtte snyde med sin alder for at få en bevilling, som man skulle være over 21 for at få.

Flere billeder og historier om biografen i denne PDF-fil:

Tom Bytoft fortæller lidt om vilkårene for at drive biograf i Auning i midt 80'erne:

Samtidig med biografdriften drev Egon Stenfeldt også Auning Radio Service på 1. salen. Her reparerede han radioer for folk. Disse to annoncer er fra 1942-43. Radioerne i de to annoncer er bygget op som en "stregform" i bly. Under krigen kunne man vist ikke få fremstillet klichere eller også var de for dyre. Men tid var der nok af. Disse "stregforme" har nok taget et par timer at bygge op.

Sidste i 1940'erne starter Eigil Neergaard en virksomhed med samme navn. Om Neergaard køber Stenfeldts forretning eller navnet bare var ledigt, vides ikke.

Vestergade 35

Vestergade 35  er ifølge BBR-oplysninger opført 1920.

Fra Google Street View 2023.

Fra Google Street View 2009.

Luftfoto fra 1959.

Vestergade 36

Det nuværende hus er ifølge BBR-oplysninger opført  i år 1955.
På adressen var der Shell tank ved vognmand Svend Pedersen. Nedlagt sidst i 1960`erne, derefter kun brugt til vognmandens egne biler.

Vestergade 36 i 2023.

Vestergade 36 med Shell tank i 1960.

Garageanlægget overtages af vognmand Peder Pedersen og senere af hans søn Svend Pedersen.

Johannes Digmann Bjerregård lejer bygningerne på Vestergade 36 i 1936, hvor han starter sit autoværksted, med et tilhørende Shell-tankanlæg. Han gør sig i mange ting, eksempelvis almindeligt reparationsarbejde, motorreparation, dæk og slidbanepålægning. I 1937 bliver Bjerregaard valgt ind i teknisk skoles bestyrelse. Bjerregaard driver sit værksted indtil 1949, hvor det ophører.

Denne annonce er fra Randers Amtsavis 1937.

Denne annonce er fra Randers Amtsavis 1937.

Annonce fra byfestprogram 1946.

Redningskorpset ZONEN havde "Henvendelsessted" ved Bjerregaard fra 1938-1943

I 1930 forlader 2 initiativrige mænd Falcks Redningskorps og opretter deres eget redningskorps på Lolland-Falster, nemlig Zonen-Redningskorpset, i daglig tale bare ZONEN.

I løbet af bare 3 år blev ZONEN landsdækkende. Det skete ved at ZONEN over hele landet indgik aftaler med lokale entreprenører, typisk en lokal mekaniker med egen kranvogn.

I 1938 laver ZONEN aftale om et såkaldt ”henvendelsessted” med Johannes Bjerregaard. Han havde egen kranvogn i sit autoværksted, Vestergade 36. Henvendelsesstedet i Auning har formodentlig hørt under ZONEN i Randers.

Man kunne ikke ringe til henvendelsesstedet, da man ikke havde telefon, men netop skulle henvende sig for at få hjælp. Johannes Bjerregaards værksted ophørte med kranvogn i besættelses første år. Og i ZONENS oversigt over stationer og henvendelsessteder fra 1943, er Auning ikke længere med på listen.

I 1946 opretter ZONEN en station i Allingåbro. Herfra kunne man i Auning hente hjælp via telefonen. Stationen i Allingåbro havde 14 som telefon nummer.

Kort om Bjerregaard:

1936 Bjerregaard lejer bygningerne i Vestergade 36
1937 Bjerregaard vælges til Auning Tekniske Skoles bestyrelse
1937 Bjerregaard annoncerer i Randers Dagblad
1938 Zonen opretter et "henvendelsessted" ved Bjerregaard
1943 Zonen flyttes til Allingåbro. Bjerregaard sælger sin kranvogn
1945 Bjerregaards deltager Inger & Frederik Hansens sølvbryllup
1946 Bjerregaard er med i telefonbogen dette år
1946 Bjerregaard annoncerer i et byfestprogram
1949 Bjerregaard ophører med at drive værkstedet.

Garageanlægget overtages af vognmand Peder Pedersen og senere af hans søn Svend Pedersen.

Edel og Johannes D. Bjerregaard ved Inger og Frederik Hansens sølvbryllup 1945.

Vestergade 37

Vestergade 37 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1926.

Fra Google Street View 2023.

Fra Google Street View 2009.

Luftfoto fra 1959.

Vestergade 38

Disse 3 lejligheder blev opført i 2020. Foto fra Google Street View 2021.

Den sidste ejer af huset var Ester Mikkelsen. Foto fra Google Street View lige før nedrivningen i 2021.

Luftfoto fra 1960.

Vestergade 39 Spisehuset

Vestergade 39 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1970. Her lå tidligere en gård med navnet Hjørnegaarden. Se luftfotoet herunder hvor Hjørnegaarden ses i venstre side.

Foto fra Google Street View 2023.

Spisehuset Ali Baba er stiftet og ejet af Mehmet Bülbül. Firmaet blev grundlagt i Auning i 2001. Foto fra 2017.

Stifter og ejer Mehmet Bülbül ses til højre.

Anna og Peter Jensen foran Auning Cafeteria, som de lige har overtaget i 1988. Fotografen er Jens Munk.

I 1995 hed værtsparret Anna og Bruno Adelsbøll. Fotograf: Jens Munk

Kirsten Pedersen ved overtagelsen af Auning Cafeteria i 1990. Kirsten Pedersen har også arbejdet under de to forrige ejere. Fotograf: Richard Sylvestersen

Der findes ingen billeder af Hjørnegaarden, men gården ses i venstre side af dette luftfoto fra 1952. I højre side ses A. A. Olsens store sagførergrund. Hjørnegaarden blev købt af kommunen så der kunne etableres  nye boligkvarter.

Det lykkedes ikke for Niels Nielsen at få en kolonihaveforening op og stå. Annoncen er fra Folkebladet Djursland 1952.

I dette klip fra 1965 berøres forhold omkring kloakering. I sidste afsnit nævnes 2 nye vejnavne: Ahornvej og Gyvelvej. Navne Gyvelvej blev dog ikke anvendt.

Vestergade 40

Vestergade 40 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1932. I 1946 drev vognmand Aksel Reimers sin forretning fra Vestergade 40.

Fra Google Street View 2023.

Vestergade 40 i 1958.

Vestergade 41

Adressen Vestergade 41 findes ikke mere. Ejendommen er nedrevet. Formodentlig opkøbt af Sønderhald Kommune da man havde planer om at lave en ny vej parallelt med hovedvejen.

Djurs Stenhuggeri fra Fladstrup etablerede sig her på den tomme grund i 2019 i et ønske om mere synlighed og for at få flere kunder.

Fra Google Street View 2009.

Dette grønn område mellem cafeteriet og F24 er blevet anvendt som festplads i forbindelse med afvikling af landevejens 150 års jubilæum i 2014.

Wallin Feder fortæller om billedet herunder: Dette hus var tidligere ejet af Chresten Madsen, som var oldefar til tidligere graver Ejgil Madsen. På den tid hvor billedet er taget var det lejet ud til en dame som gik under navnet ”Spar Dame” – hvorfor ved jeg ikke.

Luftfoto af Chresten Madsen ejendom i 1959 med autoværkstedet som nabo. Vi ved ikke hvornår ejendommen er opført, hvornår den er nedrevet. Den seneste ejer hed Brune, men vi mangler efternavnet. Bag Chresten Madsen ejendom og servicestationen ses kirkestien der gik mellem broen ved Åhuset og Auning Kirke.

På dette historisk foto ses Chresten Madsen på vej med sit studeforspandet fra Gl. Estrup. Huset på billedet er Vestergade 7.

Vestergade 42

Vestergade 42 er ifølge BBR opført i 1934. I 2021 fik huset navn: Amandasminde.

Foto fra før 2021 hvor fik huset navnet: Amandasminde.

Wallin Feder fortæller om Petrea Rasmussens butik: Petreas butik lå her i Vestergade 42. Man kan endnu se hvor butiksvinduet og døren til forretningen var i den venstre side af facaden ud mod Vestergade. Her handlede Petrea med tobaksvarer og sæbeartikler. Petrea var gift med vognmand R. P. Rasmussen. Han dør i 1934, samme år som huset bliver bygget. Så Petreas butik er først åbnet efter hans død. I 1934 ankommer M. C. Mortensen til Auning. Han køber nabogrunden, Vestergade 42A og anlægger Danmarks første egentlige servicestation i 1937. Petrea bliver boende i huset, men om hun levede sammes med den jævnaldrende Mortensen vides ikke. Petrea var født i 1892 og døde på Møllehjemmet i 1982. Foto af butikken er fra 1960.

Vestergade 42A Johns Auto

Ejere af tank/værksted, Vestergade 42A
1937 - 1954
Marius C. Mortensen
1954 - 1960 Ejvind Madsen
1960 - 1970 Willy “Caltex” Kristensen
1970 - 1974 John Jensen
1974 - 1988 Erik Skotte Møller
1988 - 2006 JP Biler, Jørgen Poulsen
2006 -          Johns Auto, John Kristensen

Den midterste røde bygning er ifølge BBR-oplysninger opført 1937. Siden 2010 har Johns Auto  været et AutoPlus værksted.

Servicestationen har senere været drevet af Villy Kristensen, måske bedre kendt som Villy Caltex. Villy er far til John Kristensen, som idag har værkstedet Johns Auto på adressen.

Kurt Madsen fortæller om Vestergade 42:  Ejvind Madsen købte Caltex værksted og tankstation af M. C. Mortensen og drev stedet i mange år, og hvor han udvidede tankanlæg og værksted. Han solgte til Villy Kristensen (Villy Caltex) som arbejde som mekaniker for Ejvind Madsen.
Ejvind Madsen fortsatte med eget værksted på naboejendommen Vestergade 44.

På dette foto kan man se Ejvind Madsens autoværksted i hjørneejendommen, Vestergade 44 og Villy Caltex's autoværksted i naboejendommen Vestergade 42A.

JP Biler

Jørgen Poulsen har også haft værksted på adressen. Dengang det hed J.P.-Auto. Sort-hvid-billedet er fra 1994 hvor J.P.-Auto var sponsor for 8 nye bolde til fodbolddrengene i Auning Idrætsforening.

Caltex er udskiftet med Chevron benzin. Der har også været forhandlet Texaco og senest Hydro Texaco.

Ifølge ældre telefonbøger har følgende på Vestergade 42 og 42A alle haft telefon:
1924: Vognmand R. P. Rasmussen, nr. 26
1927: Cigarhandler R. P. Rasmussen, nr. 26
1938: Auning Auto-Service, nr. 26
1946: Lillebilvognmand Knud Mønsted, nr. 26
1951: M. C. Mortensen, auto-service og lillebiludlejning, nr. 26

Det kunne tyde på benzinmangel, men hvilket år?

Den gamle Caltex Service station fra 1957. Bygningen står der endnu. Der er bare kommet en udbygning af værksteden og mindre tilbygning foran, der hvor der er glasbutik.

Tankstationen er formodentlig opført af Marius C. Mortensen som her etablerede landets allerførste rigtige servicestation med overdækket tag til standerne og tilsluttet serviceværksted og vaskehal.
     Marius C. Mortensen kom til Auning i 1934, da han overtog vognmand R. P. Rasmussens forretning. Men inden han slog sig ned i Auning, havde han været vidt omkring. Et stykke tid sejlede han, og derefter arbejdede han i en række år i Amerika som mekaniker. Han vendte tilbage til Danmark i 1930.   
     Byudviklingen i Auning har alle dage betydet meget for Marius Mortensen. Han gjorde en stor indsat for at få det nye kvarter Møllevænget udbygget. Han var med til at få jorden udstykket og gjort byggemodent. I dag bære en af kvarterets veje hans navn, Mortensensvej.
(Randers Dagblad, 1965 i anledning af Marius Mortensens 75 års dag)

Vestergade 43 F24

Ejere af tank/værksted, Vestergade 43
1946 - 1951
Brdr. Pedersen
1951 - 1977 Nels Terndrup Pedersen
1977 - 1979 Ingolf Storm Kristensen
1982 -          Svend Erik Lønstrup

I 2012 overtog selvskabet bag Q8 tanken og ændrede navnet til F24.

I 1989 blev BP-tanken ændret til en Q8 service station.

I 1982 blev BP-tanken overtaget af Susanne og Svend Lønstrup.

I 1977-79 var BP-tanken ejet af Storm Kristensen

Terndrup Pedersen

I 1957 var BP-tanken ejet af Niels Terndrup Pedersen

Wallin Feder fortæller om dette foto: Oprindelig bygget af Brødrene Terndrup Pedersen som autoværksted. Brødrene stammede fra en ejendom på Gjesingvej 7 (smørhullet). De forhandlede BP benzin, men på stakittet som i gl. dage stod ud mod Vestergade stod der også BP, men altså ikke for benzinnavnet, men for ejerne. Den ene bror var ikke med i ret mange år, og da de skiltes rejste han til Viborg. Jens Erik Mehlsen supplere: Den ene af brødrene hed Nels Pedersen (ikke Niels). Nels Pedersens ældste søn hedder Preben Terndrup.

Oversigt over ejerne:
I 1946 hed firmaet Brdr. Pedersens Autoværksted
I 1957 var BP-tanken ejet af Niels Terndrup Pedersen
I 1977-79 var BP-tanken ejet af Storm Kristensen
I 1982 blev BP-tanken overtaget af Susanne og Svend Lønstrup
I 1989 blev BP-tanken ændret til en Q8 service station.
I 2012 overtog Q8 tanken og ændrede den til F24.
Susanne og Svend Lønstrup fortsætter med kiosken på tanken.
Omkring 2018 lukker kiosken

Vestergade 44

Vestergade 44 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1930. Om- og tilbygget i 1972 og 2010. Her lå tidligere en gård ved navn Vestervang.

Vestergade 44 fra Google Street View 2021.

Vestergade 44 med tilbygning - Foto fra Google Street View 2010.

Fra Google Street View 2009.

På dette foto kan man se Ejvind Madsens autoværksted i hjørneejendommen, Vestergade 44 og Villy Caltex's autoværksted i naboejendommen Vestergade 42A.

Billederne af Vestergade 44 "Vestervang" er fra ca 1974-75.

I 1924 købte Hjalmar Jacobsen gården Vestervang
I 1941 sælger Hjalmar Jacobsen gården
Sidst i 1940'erne køber la´Cour og drevet forpagterejendom
Sidst i 1970'erne bliver jorden udstykker til Vestervænget
Ejvind Madsen etablere eget autoværksted efter at have solgt naboejendomme til Villy Caltex. 

Vestergade 44 i 1960. Dengang ejet af Christian Peter Knok.

Vestergade 45 Apetit

Berit og Michaels firma Apetit er gået hen og blevet et hit her i Auning - ja, faktisk også i et pænt stort opland. Det er Berit Lanther, som har udviklet konceptet bag Apetit, der i 2011 blev en realitet. I april 2012 rykkede Berit ind i nyrenoverede lokaler i Michael Nielsens gamle trædrejeri på Mortensensvej.

I april 2014 udvidede Apetit med en butik og café i de lokaler som tøjbutikken Josefine havde på Centervej. Men det store køkken forblev på Mortensensvej. Apetit Butik & Café Djurslands modtog i 2016 Erhvervsråds Iværksætterpris, fordi Berit og Michael med succes havde formået at bringe et stykke storbykultur midt ind i hjertet af Auning.

Efter 5 år på 2 adresser, sagde Apetit i april 2019 farvel til Centervej og fik samlet virksomheden på Mortensensvej, men nu med indkørsel fra hovedvejen til en stor, flot og markant facade. Efter planen skal der også indrettes selskabslokaler i den vestlige ende af bygningen.

Michael Nielsen er fra Auning og egentlig uddannet kok på Auning Kro. Berit Lanther flyttet til byen fra Hadsten tilbage i 2012.

Auning Skilte og Syndikatet, har haft haft deres virksomhed her - før den store ombygning i 2019.

I 2001 skiftede virksomheden navn til DanComponent og samtidig blev et generationsskifte gennemført mellem Preben og Michael Nielsen. Nu overtages virksomheden af Beder Trædrejeri. Foto: Carl-Erik Hesseldal.

Preben Nielsen kom til byen på grund af job på Auning Trædrejeri i 1977. I november 1979 starter Preben Nielsen for sig selv under navnet Trædrejer Preben Nielsen i en del af værkstedet hos snedkermester Jens Arne Nielsen, Ndr. fælledvej 1.
    I foråret 1982 køber han ejendommen Mortensensvej 30 af tømrermester Torben Høgh Nielsen.
Preben Nielsen udvider første gang i 1992, og igen i 1994. I 2000 køber hans søn Michael Nielsen halvdelen af firmaet og i 2006 køber Michael hele firmaet, der samtidig skifter navn til DanComponent.

I 2011 sælger Michael til trædrejer Per Poulsen, Beder Trædrejeri, og produktionen flytter til Beder.
Michael Nielsen ejer fortsat lokalerne og lejer ud til Apetit, Syndikatet og Auning Skilte frem til
2018, hvor bygningen renoveres og får en helt ny facade. Her samler Apitet sine aktiviteter og udvider med bl.a. festlokaler. Michael Nielsen, der er udlært kok, bliv i 2019 medejer af Apitit sammen med Berit Lanther.

Annonce fra 1989

DanComponets logo fra 2001 til 2011.

Da DanComponent stoppede i 2011 skrev Folkebladet bl.a.:

Per 1. september 2011 slipper Auning grebet om byens sidste trædrejer-virksomhed.
     DanComponent, der producerer greb og knopper i træ til møbelindustrien, er blevet solgt til Beder Trædrejeri, der ligger i Saksild ved Odder. Det betyder samtidig et farvel til fem arbejdspladser i Auning.
     »Det er med en blanding af glæde og vemod, for det er vitterligt trist at fortælle medarbejdere, der har været her i 15 til 27 år, at det nu er slut. På den anden side er jeg glad for, at jeg har fået mulighed for at sælge på et tidspunkt, hvor jeg kan overholde alle forpligtelser,« siger indehaver Michael Nielsen.

Ville faktisk købe - Salget er kommet lidt overraskende. Det begyndte faktisk med, at Michael Nielsen i foråret henvendte sig til Beder Trædrejeri med tilbud om at købe virksomheden op. Det ville give DanComponent en stærkere position på markedet.
     Per Poulsen, der ejer Beder Trædrejeri, takkede imidlertid nej og forslog i stedet den omvendte løsning. Dermed opstod en enestående chance for at afhænde virksomheden på fornuftige vilkår. Beder Trædrejeri overtager ordrebog og dele af produktionsapparatet og værktøjerne, men produktionen flyttes til Saksild.
     Beder Trædrejeri er herefter den eneste virksomhed i Danmark, som producerer greb og knopper i træ. Til sammenligning var der 13 producenter, da Michael Nielsen blev medejer af DanComponent i 2000.
     »Vi laver i bund og grund et umoderne produkt. I dag bruger man andre materialer med større designmæssig frihed. Der vil altid være brug for trægreb, men der er ikke plads til mere end en virksomhed i Danmark,« erkender han.

Sundt familieforetagende - DanComponent blev etableret af Michael Nielsens far i 1979 under navnet Trædrejer Preben Nielsen. Far og søn gennemførte fra 2000 et glidende generationsskifte, og Michael Nielsen overtog den sidste halvdel af aktierne i 2005.
     Michael Nielsen blev ansat i virksomheden i 1991 som lønmodtager og blev siden driftsleder. Det har hele vejen igennem været en sund forretning med balance i driftsøkonomien. Den forestående lukning er blevet modtaget med forståelse af Michael Nielsens far.
     »Han er selvfølgelig lidt trist over det. Men han er afklaret med det, og jeg kan se både ham og mig selv i øjnene og sige, at jeg har gjort, hvad jeg kunne,« siger Michael Nielsen.

Før DanComponet byggede deres virksomhed lå der et lille hus på grunden. Ses i bundet af dette foto fra 1952. Huset øverst i billedet er Vestergade 48, Niels Skippers ejendom dengang.

Vestergade 46 Direktørboligen

Bungalowen Vestergade 46 er ifølge BBR-oplysninger opført 1935.

Huset har fra 1935 til midten af 1940'erne tjent som direktørbolig for Robert Jensen,
Auning Møbel- & Madratsfabrik. Denne fabrik blev saboteret under 2. verdenskrig.  Læs beretningen her

Foto fra Google Street View 2023.

Direktørboligen som den så ud i flere årtier.

Direktørboligen set fra luften i 1960.

Direktørboligen ses til højre og møbelfabrikken til venstre. Direktørboligen blev ikke berørt af sabotagen i 1943 og er et af de få bygning fra fabrikkens tid, som stadig kan ses i bybilledet.

Vestergade 46 A Rema 1000

I 2019 åbnede Rema 1000 i en nyopført butik på den gamle Stark grund.

Da KFUM Spejderne i Auning fejre 80-års jubilæum startede deres optog gennem byen her på Rema 1000's parkeringsplads.

Den første købmand i Rema 1000 her i Auning var Heine Petersen, som efter nogle få år flyttede til en Rema 1000 i Grenaa.

I 2015 blev årets byfest på byggemarkedets tomme arealer.

Stark 2009_edited.jpg

STARK Byggemarked lukker i 2011.

I denne sidebygning har der været turistkontor, kopicenter og erhvervs service.

Annoncen er fra 1986.

Auning Kopicenter holdt til i lokalerne før det almindelig med en printer i hver husstand. Her kunne man få printet en sang og lidt hjælp til opsætning mm. Kopicenteret hjalp også mindre virksomheder, der ikke havde egen printer i god kvalitet. Annonce er fra Folkebladet 1993

Annoncen er fra 1986.

I 1976 køber Auning Savværk og Tømmerhandel den nedlagte Auning Finerfabrik og indretter her det første egentlige byggemarked på i alt 1000 m2. På samme grund lå tidligere kæmpefabrikken Auning Møbel- og Madratsfabrik.

Auning Møbel- & Madratsfabrik blev opført her i 1932 efter at den gamle fabrik i Middelgade var brændt ned i 1931. Den danske modstandsbevægelse saboterede Auning Møbel- & Madratsfabrik den 23. oktober 1943. Dette blev gjort så effektivt at produktionen aldrig rigtig kom i gang igen. En mindre del fortsatte dog under navnet Auning Finerfabrik.

Vestergade 46 B

Vestergade 46B er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1962. 

Vestergade 46B i 2023.

Det gamle byggemarkedskilt er her anvendt af Hvid's EL-Teknik, som har indkørsel her til venstre for Vestergade 46B i 2023.

Vestergade 46B i 2010.

Vestergade 46B i 1956.

Vestergade 46 C

Vestergade 46C er de bygninger, som ligge bag Rema 1000. Hertil er der indkørsel fra Klibovej og stikvejen mellem Vestergade 46B og 46E

I området bag Rema 1000 har bl.a. vognmand Thomas Berg og Hvid's EL Teknik lokaler.

Vestergade 46 D

Enfamiliehus opført 1938. Om- og tilbygget i 2022.

Vestergade 46 E Kaj Blik

Vestergade 46E er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 2000. Om- og tilbygget i 2005.

I 2024 stod der følgende på virksomhedens hjemmeside: I 1986 nedsatte Kaj Dahl Andersen sig som selvstændig VVS-installatør. Kaj begyndte med kun en ansat og har i dag omkring 40 medarbejdere og ejer et søsterfirma, Aarhus VVS og har i 2021 købt Jysk Blik & VVS I Randers.

FAMILIEN VAR MED HELE VEJEN: I begyndelsen måtte Kaj involvere sin familie – allerførst storebror Flemming, idet Kaj ikke kunne forstå, at firmatelefonen aldrig ringede. Det var før mobilens tid, så Kajs bror blev sendt op i den lokale telefonboks for at ringe firmanummeret op og undersøge, om der overhovedet var hul igennem på linjen… Det var der i den grad, for meget hurtigt voksede opgaverne. Mere familie måtte inddrages i firmaet, bl.a. Kajs svigerfar og far, som var efterlønnere hjalp til som arbejdsmænd.

Kaj er et Familiemenneske med stort F. De grundlæggende værdier, der har præget Kajs opvækst i en storfamilie med stærkt sammenhold, afspejler også Kajs måde at drive forretning på. Det er fundamentet, han har opbygget vores virksomhed på. Kaj anden bror Lars er daglig leder af Kajs andet firma Aarhus VVS.

VIRKSOMHEDEN VOKSEDE: I 1999 flyttede virksomheden til den nuværende adresse til større og bedre lokaler. Kaj Dahl Andersen har interesse for design og satte sit eget præg både indvendig og udvendig på lokaler og bygning. I slutningen af 2005 byggede vi yderligere 160 m2 lager og 140 m2 kontor. I dag har vi et samlet areal på 850 m2.

Virksomheden ekspanderede under de nye forhold, og ansatte flere montører og administrativt personale. Værkstedet rummer et stort lager samt en moderne maskinpark og værktøj. Vi har desuden faciliteter til at opbygge selv meget store opgaver inden for blikkenslagerarbejde.

På hjemmeside kan man også finde et længere portræt af firmaets grundlægger Kaj Dahl Andersen.

Vestergade 47 Bay/Hedegaard

Bay/Hedegaard var klar til de første kunder i stolen 1. september 2020 i den nye frisørsalon Vestergade 47.  
Makkerparret bag den nye salon er 34-årige Trine Hedegaard og 28-årige Sofie Bay, der har kendt hinanden næsten altid. I mange år spillede de håndbold sammen i Auning Idrætsforening, ligesom de har arbejdet sammen i en periode hos "Frisør Malou" i Auning.
    Trine er udlært i 2004 i salon "Cassiopeia" i Auning. Siden har hun haft job hos Frisør Malou i Auning i 12 år.
    Sofie er udlært i 2012 i Kristrup ved Randers. Hun har arbejdet i Randers og senest i frisørvirksomheden "A+" også i Randers. Hun har også arbejdet hos Malou i Auning, hvor hun har stået side om side om side i frisørsalon med Trine.
    Den ny salon åbnede i spritnye lokaler i nybyggeriet på Vestergade 47 som nabo til Apetit og med fælles indkørsel fra Vestergade. Den nye bygning deler de med bygmesteren er Kvorning, der flyttede sin firmaadresse for Eltrik fra Allingåbro til Auning i 2020.

Vestergade 48

Vestergade 48 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1912. Om- og tilbygget i 1995.

Foto fra 2023.

I 1952 bode Niels Skipper på denne ejendom. Foto fra 1952.

Vestergade 49 EL-Trik

Bygningen er opført af EL-Trik i 2020. Her har EL-Trik butik og værksted og huser desuden frisør Bay/Hedegaard

Foto fra EL-Triks Facebookside i 2024.

Rejsegilde i 2020.

Vestergade 47 og 49 har i en lang årrække ligget hen som en tom grund, men tidligere lå der en ejendom.

På dette foto fra 1970erne ses Vestergade 47 lige over velkomst-skiltet.

Det er formodenlig Mette Sofie Hansens mand, der har lagt navn til Birkvej. Matriklen har været ret stor helt op til midt i 1960'erne hvor Auning Smede- og Maskinforretning startede byggeriet på hjørnet af Vestergade og Birkvej.

På dette matrikelkort kan man se den planlagte - men skinlagte - parallelvej indtegnet 2 steder.

I baghuset opdrættere Poul Hansen kaniner til slagtning i Randers. Ejendommen blev købt af kommunen og huset revet ned for at gøre plads til en planlagt parallelvej, der skulle løbe langs Vestergade fra Industrivej til Gl. Ringvej. Denne vej blev aldrig realiseret.

Et håndkoloreret "skråfoto" af ejendommen Vestergade 47-49 købt af Poul Hansen i 1961.

Da Thor skiltet på gavlen blev anvendt i 1930'erne er dette foto formodenlig også fra 1930'erne. Så formodenlig har Poul Hansens far haft et mindre Thor Depot på adressen. I 1952 solgte Mette Sofie Birk Hansen ejendommen til sin søn Poul Hansen mod at moderen resten af hendes levetid forbeholdt sig bopælsret plus fri kost, varme, lys, vask og pasning i tilfælde af sygdom samt 200 kr. månedligt.

Denne ejendom har adressen Mortensensvej 36

I 1976 blev Dansk Biltema etableret af Peer Biltema Rasmussen i denne nyopførte bygning.
I en lang årrække hed firmaet Nymann Autoparts. I 2024 blev navnet ændret til Auto G Auning.

Vestergade 50 Vesta

Vestergade 50 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1926.

Huset hedder Vesta, som er navnet på en romersk gudinde for hjemmet og arnen. Gudindens tempel kan stadig ses i Rom. Vesta er i øvrigt også navnet på en større asteroide. Foto fra Google Street View 2023.

Hans M. Frank havde før 1970 Esso-depotet på Østervangs Alle 3. Foto fra 1959.

Luftfoto fra af 1960.

Vestergade 52

Dette hus i Vestergade er i 1936 opført til bogholder Knud Beuschau på Auning Møbel- og Madratsfabrik. I 1952 fejrede Knud Beuschau 25 års jubilæum på møbelfabrikken og finerværket ifølge Randers Dagblad. Knud Beuschau var fra 1945 til 1946 formand for Auning Idrætsforening.

Foto fra Google Street View 2023.

Vestergade 54 Solhøj

Vestergade 54 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1925. Om- og tilbygget i 1994.

Fra Google Street View 2023.

Fra Google Street View 2009.

Solhøj. Vestergade 54. Oda & Hans Birk har boet her. Dette foto er fra 1954.

Vestergade 56

Vestergade 56 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1949.

Fra Google Street View 2023.

Foto fra 1960.

Vestergade 58 Pomona

Vestergade 58 er ifølge de kommunale BBR-oplysningerne opført i 1900.

Pomona fra Google Street View 2023.

Ældre borgere kalder huset Pomona. (Står ikke på huset i dag). Pomona er en romerske gudinde som beskytter frugttræer og pleje frugtplantager. Hendes navn stammer fra det latinske ord pomum, som betyder frugthaves frugt. "Pomme" er det franske ord for "æble". Gudinden Pomona våger over mennesker, steder eller hjem. Pomona Sprout kender man måske også fra Herry Potter bøgerne.

I 1912 flytter nygifte murermester Jørgen Poulsen og Agnes Poulsen ind i Pomona. Jørgen Poulsen er tidligere murermester Knud Søgaard Poulsens far. I 1952 bor malermester Henry Pedersen i huset Pomona. 1955 køber fyrbøder og fabriksarbejder Ejnar Surrow Pomona. Ejnar Surrow var i 1968 formand for Auning Havekreds.

Knud Prebensen fortæller om huset POMONA: Ved krigens slutning og nogle år senere kunne man se et hul i første sals murværk nedmod Gl. Estrup siden. Det var et projektilhul forårsaget af en luftkamp i området. Min far og sadelmager C.J. Andersen talte med beboeren - og som jeg husker (ca. 7-9 år gammel), ramlede projektilet ned på gulvet i soveværelset. (ueksploderet). Selv efter hullet var blevet tilmuret kunne man i nogle år se skyggen af reparationen. M.v.h. Knud Prebensen. Luftfoto fra 1960.

Vestergade 60 Lille Fod

I 2018 blev den private daginstitution Lille Fod blev etableret i en hel nyopførte lokaler her på Vestergade 60. Ideen bag Lille Fod er fostret af Lisbeth Dahl Andersen og Sine Dannemand Sørensen. Lille Fod er godkendt til 40 børnehavebørn og 12 vuggestuebørn. Ejerne skal selv skaffe deres ”kunder”. Kommunen anviser ikke børn til Lille Fod.

Fra Google Street View 2009.

Vestergade 62 (Nørgaardsvej 1)

På denne adresse drev Erik Bach Nørgaard, et større fabriksanlæg til virksomheden Nørgaard Ost. Stikvejen fra hovedvejen ned til fabrikken, kom til at hedde Klibovej, men omkring 1990 blev den omdøbt til Nørgaardsvej, da mange tog fejl af Klibovej og Klibovænget.

Erik Bach Nørgaard blev udlært som kommis og arbejdede i den forbindelse blandt andet i Lystrup på Norddjursland. Her mødte han sin kommende hustru Inger, som han blev gift med i 1954. Sammen flyttede de til Virum, hvor de opbyggede engrosvirksomheden Nørgaard Ost.

Virksomheden etableredes i kælderen i en villa på Gammel Kongevej på Frederiksberg, hvor den hurtigt fik vokseværk. Derfor købte parret en større grund i Vestergade 62 og flyttede i 1963 hovedparten af virksomheden med tilhørende privatbolig til Auning.

Erik Bach Nørgaard solgte i 1980 firmaet, der på det tidspunkt var byens største arbejdsplads med flere end 100 ansatte. Han og familien blev boende, og han ejede til sin død i 2007 også erhvervsejendommen, som han lejede ud.

Lejerne var bl.a. Dimark ved Finn Hjorthøj med salg af bl.a. diamantskæremaskine. Den grafiske virksomhed Datagraf startede sin virksomhed på adressen i 1986 0g flyttede til Energivej 75 i 1996.

Erik Bach Nørgaard startede i 1980 Nørgaard Teknik med udviklingen af en rustfri cykel og senere udviklingen af en selvkørende vander til erhvervsgartnere.

Nørgaard Teknik blev overtaget af sønnen Ole Nørgaard og daværende svigersøn Bent Linddrup. Nørgaard Teknik er i dag en af byens største virksomheder. Virksomheden producere og sælger bl.a. Dino gokarts.


Læs mere om "Osten" og Nørgaards cykelprojekt her

©2023 by Auning Borgerportal. Skabt med Wix.com

Auning Bymuseum

Kontakt gerne:
Henning Millard
Vestervænget 4, 8963 Auning

Mobil: 41944081
henningmillard@gmail.com

Eller:
Jens-Ole  Johnsen

Linde Allé 57, 8963 Auning
Mobil: 2336 4098

Mail: jojo56@live.dk

Har du rettelser eller tilføjelser?

Følg Bymuseet på Facebook

bottom of page