top of page

Gå på opdagelse i bymuseets udstillinger!




1/18

I Auning har der altid været tradition for et rigt foreningsliv. Hver tid sine foreninger.
Folkedanserforeningen og flere andre findes ikke mere. Men så er der kommet nye til, f.eks. Auning Borgerportal.
Her nogle af de foreninger og lignende, som ikke er aktive mere. Der finde givet flere. Hjælp erne med at supplere listen. Brug eventuelt skemaet nederst på siden.
AIF's Støtteforening
Auning Afholdsforening
Auning Aktørforening
Aldersrenteforeningen
Auning Brevdueforening
Auning Dart Klub
Auning Datastue
Auning Foredragsforening
Auning Gadebelysning
Auning Grundejer- og Beboerforening
Auning Havekreds
AIF's Støtteforening 2010

Stifterne til denne forening var Torben Ibsen & René Marker. Idéen var i 2010, at starte en støtteforening til byens idrætsforening, hvor man som medlem betalte 200,- om året. Der vil så i løbet af året være flere fordele (konkurrencer, billige entrébilletter, osv.). Men det var tiltænkt og skulle "sælges" som en velgørenhed og for at støtte en masse lokale kræfter.
Medlemskabet skulle skabe en fælles forståelse for, hvor vigtigt det er, at der er en stærk forening i byen, der tilbyder et trygt og socialt sted for alle byens borgere. Pengene skulle bruges til ekstra tilbud til unge og gamle efter behov og ønsker.
Stifterne mente, at det var i alles interesse at få et stærkt foreningsliv, mere omtale af byens erhvervsliv, den enkeltes borges personlige tilfredsstillelse med at bidrage positivt i lokalsamfundet, flere varierede tilbud i AIF. mulighed for at "ramme" en bestemt målgruppe af borgere. Det kunne f.eks. være vores unge mennesker - kan vi bare flytte én fra at hænge ud og drikke øl på torvet, til aktivt at gå ind i AIF, så har hele støtteforeningen været en succes.
Målet var at skabe en lokal stemning, hvor man bevægede sig væk fra at "alle er sig selv nærmest" til at "alle er en del af byen" og involverede så mange som overhovedet muligt i et stærkt fællesskab.
Få at uddelegeret alle de forskellige opgaver, så det ikke var de få der bliver overbebyrdede og brændt ud på nogle få år, men derimod få konkretiseret / defineret de enkelte opgaver, så alle var klar over hvad der forventes af dem, og hvor lang tid det tager, og så have nogle få ildsjæle til at samle alle stumperne op.

Auning Afholdsforening
Afholdsforeningen med fabrikant N. Chr, Jensen i spidsen fik omkring 1920 gjort Auning Gæstgiveri til et afholdshotel. Det er lidt uklart hvornår hotellet igen fik spiritusbevilling. Men det var imens Jens Dahl ejede hotellet fra 1934 til1955: og i mens Niels Rafn var sognerådsformand. Han sad i to perioder: 1943-46 og 1950-54.
I følget trebindsværket Afholdsbevægelsen i Danmark fra 1939 er Auning Afholdsforening stiftet den 23. februar 1887. I 1939 havde foreningen 45 medlemmer. Den første formand var gårdejer og senere sognerådsformand N. A Busk. Foreningen havde i nogle år mødelokale hos skomager S. M. Pedersen, Vestergade 8. Ejendommen er nedrevet og grunden blevet en del af Bytorvet.
Fra 1907 har der været afholdshjem ved bager N. Sams. Vi ved at 1. lærer J. K. Rasmussen var formand i 1918 og at der dengang var op imod 200 medlemmer.
På Sønderhalds Egnsarkiv ligger der en sang fra Auning Afholdsforenings 50-års jubilæum i 1933. (A2186).
Fabrikant N. Chr. Jensen, Auning Møbel- & Madratsfabrik, største Interesse udover sin forretning viede han til afholdssagen; han var i mange år og frem til sin sin død i 1936 formand for Auning Afholdsforening, og han var lige til det sidste en uforfærdet forkæmper for afholdssagens ideer.
Hvornår foreningen blev nedlagt er ikke klarlagt.

Følgende beskrivelse af fabrikant Jensens kamp for afholdssagen er skrevet af Knud Munk fra Randers:
- Niels Chr. Jensens far, Mosebestyrer J.P.Jensen fra Pindstrup var medstifter af Danmarks Afholdsforening og fabrikant Jensen var medlem her, og han burde vel nok have nøjedes med at bære afholdsstjerne på jakken, men det var ikke nok, han medvirkede udadtil for at få byen "tørlagt" og det udmøntede sig ved, at kroens beværterbevilling blev nægtet fortsat fremme, og den måtte omdannes til et afholdshotel.
En sådan ideologi var ikke velset, og mange i byen lagde ham hindringer i vejen, og sørgede for, at han ikke kunne låne penge hverken i kroner eller tyske mark til at bygge sin forretning om med, materialer og reklamer kostede også på den tid mange penge, så det måtte være nødvendig at skaffe driftskreditter på anden måde.
Bankbestyreren sagde lige ud, De skal ikke hjælpes, De vil ødelægge kroen, De skal ud af byen. Parolen i byen lød Slå ham ned - jag ham væk og han blev boykottet og forfulgt på alle måder. Han kunne ikke låne, men andre både halvsvindlere og spekulanter kunne godt, men Jensen ønskede blot ærligt og redelig, at lave og sælge et godt produkt. I næsten alle små og større byer var den toneangivende klike drikkende, så derfor tålte men ikke fabrikant Jensen dengang som afholdsmand.

Annonce i Randers Dagblad 1906.

Randers Dagblad1903.

Stiftelsesfest 1915.

Randers Amtsavis 1917.

Randers Dagblad1907.

Møbelfabrikkens direktør og stifter, fabrikant N. Chr, Jensen opfordrede i annoncer afholdsfolk til at forlange varer af hans fabrikat. Tiden var en anden, som man siger.
Auning Aktørforening
Auning Aktørforening blev stiftet i 1979 med Tom Bytoft som formand. Aktørforeningen stod i en periode for opsætning af Borgerforeningens flagallé.
Tom Bytoft fortæller i denne video om dengang Auning Aktørforening forsøgte at drive biograf i Auning. Optaget 28.02.14 på Kulturperronen af Henning Millard.



Annonce i Folkebladet i 1983.
Auning Samariterforening
Eneste nuværende spor efter samariterforeningen er denne annonce fra Folkebladet 1953

Auning Skakklub
Auning Skakklub blev opløst i 2024 på grund af manglende medlemmer.

Denne vandrepokal fra Auning Skakklub kan ses på Sønderhald Egnsarkiv:
Følgende har haft denne pokal:
Jens Salling Jensen 1984, 1988
Gunnar Thorup Madsen 1985, 1986, 1989, 1993, 1996, 1997, 1998, 2004, 2006
Knud Poulsen 1987, 1994, 1999, 2000, 2001
Kaj Friis Andersen 1990, 1991, 1992
Alija Tatarevic 1995, 2007, 2009, 2010
Villy Øxenholt 2002
Henning Millard 2003
Flemming Poulsen 2005
Charlie Thomsen 2008, 2013, 2014
Evert Loftager 2011
Vaya Jensen 2012
Bent Pedersen 2015
Pokalen er skænket af Djurslands Bank A/S
Auning Sogns Sygeplejeforening

Her gengives tekste fra Randers Dagblad 8. maj 1909: I Auning holdtes forleden møde om oprettelse af en Sygeplejeforening for Auning. Et af en dertil nedsat komite udarbejdet Lovforslag vedtoges med enkelte ændringer. Det oplystes, at der i Sognet er tegnet ca. 500 kroner til løn for en uddannet Sygeplejerske, som skal have bolig i Auning. Til bestyrelse valgtes: Boelsmand B. Kvist, Auning Kær, fru skovrider Schrøder, Lyngroden, fru Jensine Rasmussen, Tårup, fru bankdirektør Nielsen, Auning, og lærer Jeppesen, Auning.
Suppleanter blev gårdejer L. Laursen, Auning Kær, slagter Sørensen, Auning, fru Helene Højholdt, Tårup, og skovfoged N. Just, Lyngroden. Til revisorer valgtes bankdirektør Nielsen og lærer Rasmussen, Auning.
Her gengives tekste fra Randers Dagblad i 1923: Auning Sogns Sygeplejeforening holdt i aftes ordinær generalforsamling i Forsamlingshuset. Det reviderede regnskab, der balancerede med 2119 kr. 19 øre og udviste en kassebeholdning på 74 kr. 27 øre samt et i banken indestående beløb på 406 kr. 88 øre, fremlagdes og godkendes. Til Bestyrelsen valgtes i stedet for fru smed Kristensen og fru skrædder Bundesen, fru Marie Kristiansen og fru tømrer Høegh, begge af Auning, suppleant frk. Emma Maarup. For Tårup valgtes gdr. P. N. Pedersen i stedet for gdr. S. Nielsen, suppleant gårdejer N. M. Rasmussen.
15 mænd, 44 kvinder og 20 børn har nydt pleje. Sygeplejersken har aflagt besøg med pleje i 184 hele, 153 halve og 18 kvartdage, våget 37 nætter og aflagt 748 korte besøg, alt i 9 måneder, idet hun nemlig var på højstolen i 3 sommermåneder.
Man vedtog at andrage Sygekassen om et årligt bidrag samt at andrage Kommunekassen om forøget støtte.

