top of page

Middelgade

Middelgade er en af de ældste gader i det gamle Auning, som havde kirken som centrum. Da jernebane kom til Auning i 1876 opstod der snart et nyt centrum med stationen og kroen som et naturligt centrum.  

Middelgade set fra Nørregade i 2022. Foto fra Google Street View

Middelgade set fra Nygade i 2022. Foto fra Google Street View

Middelgade set fra Nørregade i 2009. Foto fra Google Street View

Den del af Middelgade der ligger mellem Nørregade og Nygade er på bykort fra 1970erne navngivet Vandværksvej. Et velvalgt navn, da vandværket havde indgang fra denne vej.
    Denne del af Middelgade er nærmest en "stillegade". Der bor nemlig ingen på denne del af gaden. På den vestlige del af Middelgade er til gengæld en gade, som har en lang og spændende historie.

Rådhuset i Middelgade

I 1940 købte Fausing-Auning Sognekommune ejendommen Kirkegade 8 i Auning og indrettede den til mødelokale for sognerådet og kæmnerkontor samt bolig for kæmnerfamilien. Huset blev også en del af Sønderhald Kommunes rådhus i hele dens levetid. Der blev tilbygget en længe langs Middelgade. Her var hovedindgangen, så adressen blev Middelgade 1. I 1986-87 blev to ejendomme langs Nørregade ombygget til at være en del af rådhuskomplekset. De er efter nedlæggelsen af rådhuset i 2007 indrettet som lejligheder.

Rådhuset set fra hjørnet af Middelgade og Nørregade.

Konstituerende kommunalbestyrelsesmøde på rådhuset den 10. december 1985. Fra v. Vilhelm Jensen - Jørgen Lindhardt - Bent Borring - Aage Mathiesen - Nikolaj Brøsted - Søren Laursen - Hugo Hansen - Svend Aage Simonsen - Henning Villadsen - Arne Kromand Hansen - Minna Christensen - Jørgen Sjøberg - Orla Lund - Anette Storgaard - Mogens Erichsen - Evald Nielsen. Fotograf: Niels Reiter, Amtsavisen.

Her ses Kirkegade 8 der blev indrettede den til mødelokale for sognerådet og kæmnerkontor samt bolig for kæmnerfamilien. Huset blev senere en del af Sønderhald Kommunes rådhus

Hovedindgangen til rådhuset med adressen Middelgade 1.

Møbelfabrikken i Middelgade

Snedker og tømmer Chr. Jensen og hustru kom til Auning i 1901 som fattige og påbegyndte en arbejdsom tilværelse. I starten med ligkister, billedind- ramning, tøjruller, vand- og ajlepumper samt almindelig bygningsarbejde i Østergade. Chr. Jensens eneste medarbejder på værkstedet var i mange år hans hustru. I 1918 blev der bygget en ny stor fabrik i Middelgade.

På begge sider af Middelgade blev der bygget. I 1931 var det en fabrik i kæmpedimensioner i 2 etager med over 1000 kvadratmeter gulvflade. Over Middelgade var der en overdækket gangbro, som skabte forbindelse mellem de store bygninger. Denne bro blev katastrofal, da der den 21. oktober 1931 udbrød brand i maskinhuset. Ilden vandrede igennem træbroen og hele fabrikken nedbrændte. Der var da beskæftiget 80 medarbejdere i Middelgade.

I forbindelse med indvielsen af den nye fabriksbygning i 1918 blev der hold en kæmpe fest på fabrikken og taget en række billeder.

Den 21. oktober 1931 udbrød der brand i fabrikkens maskinhus. Ilden vandrede igennem træbroen og hele fabrikken nedbrændte. På billedet ses resterne af gangbroen som betød at ilden også fik fat i fabriksbygningerne på den sydlige side af Middelgade.

Fabrikken blev genopbygget, men denne gang i Vestergade, så man slap for at vente ved jernbaneoverskæringen, når der skulle afleveres fragt på stationen.

bottom of page