top of page

Blomsterdalen - Frisa Planter

Forside-frisa_edited.jpg

Historien om Blomsterdalen

Erik Friis-Andersen startede i 1963 med at producere småplanter til salg gennem grossister. I begyndelsen i mindre drivhuse med 3-4 medarbejdere. Drivhuskapaciteten blev udvidet flere gange under Friis-Andersens ledelse.
    I slutningen af 1989 afstod Friis-Andersen 5000 kvadratmeter drivhus til 4 medarbejdere, der navngav firmaet Frisa Planter. Bent Petersen blev direktør for firmaet.

Friis-Andersen og hans kone havde ved salget betinget sig at de kunne blive boende i villaen midt i gartneriet frem til år 2000. Desværre nåede Friis-Andersen ikke at nyde sit otium, da han døde 2 uger efter salget af gartneriet. Enken var langt op i 90'erne, da det blev år 2000. De daværende ejere håndhævede, at enken skulle flytte. Det blev til Møllehjemmet.
    I 1992 var der ansat 20-25 medarbejdere og i højsæsonen var der  tæt på 50 ansatte. Frisa købte frø bl.a. i Japan, fik dem til at spire og eksporterede småplanterne tilbage til fjernøsten, mere præcist Taiwan. Småplanterne blev også solgt til gartnerier i Danmark og resten af Europa.

Friis-Andersen og Bent Andersen, som i 1969 blev ansat som kontormand, udnævnt til direktør i 1984, overtog i 1990 sammen med Hans J. Andersen.

Friis-Andersen skabte nærmest en park omkring virksomheden.

Direktørerne for Frisa Planter Asger Bertram og Bent Petersen.

Da Asger Bertram overtog direktørposten fra Bent Petersen i 1998 blev der årligt produceret 40-50 millioner småplanter på gartneriet i Auning. 25% blev eksporteret. ”Råvaren” hos Frisa er frø. Nogle så små, at de ikke kan skelnes med det blotte øje.
    Frø til knoldbegonier hostede i 1998 ca. 5.000 kr. pr. gram Det var altså frø, som var dyrere end guld! Frøene blev sået via computerstyrede maskiner og spirede i specielle ”opvågningsstuer” med høj temperatur og luftfugtighed. I 1998 var Frisa det eneste gartneri i Danmark, som anvendte denne teknologi.

Avisartikel fra 1971.

Drivhusene set fra oven lige inden lukningen.

Friis-Andersen og Bent Andersen.

I 1972 havde Blomsterdalen 75-års jubilæum.

Den smukkeste Blomsterdal.

Gartneriets start var den 1. oktober 1897, da gartner Anders Andersen startede en forretning med salg af blomster, frugt og grøntsager Vestergade 10 der hvor møntvaskeriet lå indtil nedrivningen i 2017.
  Dyrkningen af blomster og grønsager foregik dels i Tværsige og dels i Liltved hos noget familie. I 1908 blev ejendommen Østergade 4 købt, og der blev indrettet forretning. I 1917 blev der købt en strimmel jord lige nord for Bjælbæk, og i 1923 blev der udvidet med arealet, der løber langs Tårupvej.
    I 1963 begyndte man kultur af småplanter, idet den nuværende ejer, Erik Friis-Andersen, fratrådte sin stilling som rejsende for frøfirmaet J.E.Ohlsens Enke, der på den tid var Skandinaviens ældste og største frøfirma, stiftet i 1804.
  Tiden var inde til specialisering, og behovet for småplanter var stigende, og dette blev udnyttet år efter år, så gartne-riet i 1983 producerer ca. 30 millioner planter årligt, med kunder i hele Danmark, foruden Norge, Sverige, Finland, Tyskland og England, og i 1983 blev der også leveret til Italien og Canada. Gartneriet har formået at følge med tiden, og på adskillige vigtige punkter været foran som for eksempel med transport- og såteknik
  Gartneriet blev i 1983 omdannet til et familieaktieselskab, med den mangeårige bogholder, Bent Pedersen, som direktør, men gartneriet fortsatte stadig sin produktion af småplanter til danske og udenlandske gartnere.
Partierne af sommerblomster omkring gartneriet er et udtryk for produktionen, idet man afprøver ægtheden af årets kulturer samt udplanter nyheder fra alverdens lande, for at man kan finde nye og bedre sorter.
  Udover at kultivere småplanter til gartnere, har Blomsterdalen også leverancerne til de kongelige haver, til en række kommuner og til et stort antal kirkegårde af færdige udplantningsplanter, men stoppede i 1970’erne for almindeligt detailsalg.


Kilde: Avisartikel fra Randers Dagblad 13.09.1983 hvor Erik Friis-Andersen fortalte om gartneriets start.

Bent Andersen fremviser en kasse med småplanter klar til salg.

Nattehimlen var tit oplyst af en gult skær over Auning.

Frisa Planter var det eneste gartneri i miles omkreds. Derved undgik man smittefaren fra andre garnerier. Når lastbilen kom hjem om aftenen, blev lastrummet med transportvogne og det hele opvarmet med 70 grader varm luft. Man ville under ingen omstændigheder have smittekilder ind i gartneriet.
    I 1998 ville Asger Bertram gerne udvide gartneriet, men manglede plads på grunden. Kommunen havde en industrigrund, der støder op til gartneriet, men Frisas konkurrenter kunne købe landbrugsjord til en helt anden pris, så det ville blive for dyrt for Frisa, at købe kommunens jord. 10.000 kvadratmeter drivhus rådede Frisa over, da de stoppede produktionen på Kirkegade 21 i Auning.

Annonce fra 1993.

Annonce fra 1990.

Annonce fra 1954.

Omtale fra 1972.

35.000 millioner småplanter i 1989.

Blomsterdalen fik hvert år 50 millioner frø til at spire i 1999.

Efter 35 år blev Friis-Andersens 89-årige enke bedt om at flytte da lejekontrakten udløb og Frisa Planter ikke ville forny kontrakten.

I 2007 meddeler Frisa Planter, at de forlader Auning.

Her kommunen visualisering af hvordan den tidligere gartnerigrund kunne blive til et attraktivt boligområde.

Allerede i november måned 2022 var alle disse lejligheder lejet ud. Og byggeriet af endnu flere lejligheder blev igangsat. Det er svært at genkende i forhold til kommunens visualisering af mulighederne.

Måske har disse emner også din interesse?

©2023 by Auning Borgerportal. Skabt med Wix.com

Auning Bymuseum

Kontakt gerne:
Henning Millard
Vestervænget 4, 8963 Auning

Mobil: 41944081
henningmillard@gmail.com

Eller:
Jens-Ole  Johnsen

Linde Allé 57, 8963 Auning
Mobil: 2336 4098

Mail: jojo56@live.dk

Har du rettelser eller tilføjelser?

Følg Bymuseet på Facebook

bottom of page