top of page

Den grafiske industri i Auning

Den grafiske industri har i den grad sat sit præg på Aunings erhvervsliv, specielt inden for de sidste 20-30 år. Men det startede allerede i 1946 hvor Ejnar Thuesen Johansen etablerede det allerførste trykkeri i byen.

Link til de grafiske virksomheder, der er omtalt på denne side: 

2 of US

Da Djursgruppen lukkede ned i starten af 2014 etablerede Hanne Byriel og Palle Mortensen reklamebureauet 2 of US ved Holdt Repro i Assentoft. I 2023 flyttede 2ofUS til Auning og er reelt den eneste grafiske virksomhed i Auning.

På deres hjemmeside beskriver Hanne og Palle deres virksomhed på denne måde: 
Vi er et lille team med stor og bred erfaring. Vi ser en stor fordel i at være det mindre bureau - med det store bureau's kompetencer. 
    Kreativitet, design og strategi – kombineret med meget stor viden om media, mediaplanlægning og grafisk produktion. Vi sætter os altid 100% ind i vores kunders marked, forbrugere og målgrupper – for at kunne yde optimal rådgivning og effektuering af opgaverne.
    Vi har gennem årene arbejdet med spændende opgaver for en række førende danske produktionsvirksomheder indenfor bl.a. dyrefoder/grovvarer, møbler, forlystelsesparker, hoteller, butikskæder m.m.

Auning Bogtrykkeri

Som 26 årig stiftede Ejnar Thuesen Johansen Auning Bogtrykkeri. Thuesen var udlært håndsætter fra Hornslet Bogtrykkeri i 1941. Har efterfølgende arbejdet som svend ved A. L. Pedersens Bogtrykkeri i Allingåbro. I 1946 sagde Thuesen sit job op ved A. L. Pedersens Bogtrykkeri for at blive selvstændig som den første bogtrykker i Auning. 
     I 1948 overtager Thuesen Folkebladet for Djursland. 
I 1954 flytter Thuesen trykkeriet til Mortensensvej 1, som også er bolig for familien Thuesen. I 1979 overtager sønnen Jacob Thuesen Johansen trykkeriet. I 1995 flytter trykkeriet til større lokaler på Industrivej 5. 
     I 2015 lukke Jacob Thuesen Auning Bogtrykkeri efter 69 års virke.

Ejnar Thuesen Johansen liv og virke er beskrevet HER

I dette hus, som lå Torvegade 10, etablerede Thuesen i 1946 byens første bogtrykkeri i baghuset. Billedet stammer fra 1924. Huset blev i 1993 revet ned for at gøre plads til vejen Mølletorvet.

Bogtrykke Ejnar Thuesen Johansen og Leo Thomassen i trykkeriet dengang Auning Bogtrykkeri lå på Mortensensvej 1.

Ukendt typograflærling i forgrunden og Leo Thomassen ved sættemaskinen i baggrunden. Leo Thomassen, etablerede senere LT-Sats på privatadressen Tårupvej 28.

Auning Bogtrykkeris lokaler på Industrivej 5 kort før trykkeriet lukkede.

I 1979 overtager sønnen Jacob Thuesen Johansen trykkeriet. I 1995 flytter Jacob trykkeriet til større lokaler på Industrivej 5. I 2015 lukke Auning Bogtrykkeri efter 69 års virke.

Auning Skilte

 

Henrik Kjær Pedersen etablerede Auning Skilte i august 2006 i små og beskedne rammer hjemme på Kirkegade 26.

2008: Rykkede Auning Skilte til Energivej 8, hvor der var 500 kvadratmeter under tag. 
2013: Flyttede Auning Skilte til Mortensensvej 30 for at blive mere synlig ud mod Vestergade.
2019: Da Apetit selv skal bruge hele Mortensensvej 30, flytter Auning Skilte til Systemvej 4 og tilbyder maskiner, service og materialer til 3D-print.
2022: Flytter Auning Skilte til minder lokaler på Industrivej 14C.
I december 2022 lukker Auning Skilte og fraflytter lokalerne.

Auning Skilte med facade ud mod Vestergade delte adresse med Apetit i den bygning, der tidligere husede et trædrejeri.

Auning Skilte flyttede i 2019 til Systemvej 4.

På Systemvej 4 kunne Auning Skilte tilbyder maskiner, service og materialer til 3D-print.

Henrik evnede at printe på stort set alt. Fra golfkugler, krus og trøjer.

I 2022 flyttede Auning Skilte til minder lokaler på Industrivej 14C.

BG Print

BG Print, Torvegade 3, blev etableret i 1998 og opløst i 2018. BG Print havde René Vendelbo Sejersen i direktionen og samarbejder tæt med Grafisk ID.

BG Print var registreret indenfor følgende branche: Databehandling, webhosting og lignende serviceydelser. Firmaet beskæftiget op i mod 5 ansatte.

Blanketgaarden

Blanketgaarden, Torvegade 3 blev etableret i 1998. I 2004 blev Blanketgaarden fusioneret med Grafisk ID med René Vendelbo Sejersen i direktionen, Børge Sejersen og Marie Vendelbo Sejersen i bestyrelsen. Virksomheden er flyttet til Assentoft.

Et lidt dårligt billede, men man kan lige ane, at der står Blanketgaarden på facaden i venstre side.

Brix Grafiske Produktion

Her i Nørregade 18 starter Brix Reprosats. Omkring 1996 flyttede virksomheden til Nørgaardvej 1 i Datagrafs tidligere lokaler. I 2019 indtræder Tommy Larsen som ny direktør efter Bent Brix og firmanavnet ændres til Brix Grafiske Kommunikation. 
I 2003 flytter Brix Grafiske Kommunikation fra Nørgaardsvej til Energivej 45.
I 2022 flyttede virksomheden til Virkevangen 12 i Assentoft.

Campo Grafisk

CAMPO GRAFISK ApS, med Peter Bennike i spidsen, blev stiftet i Auning i 2003. 
I 2006 kom to nye medejere med i virksomheden: Børge Sejersen (20-25%) og Rene Vendelbo Sejersen (25-33%). I 2019 flyttede virksomheden til Virkevangen 12 i Assentoft.

Datagraf

Datagraf startede i kontorlokalerne i Erik Nørgaards tidligere ostefabrik i 1986. Her de første medarbejdere samlet om stort set hele det tekniske udstyr. Fra venstre Aase Misser Jørgensen, Henning Millard, Svend Erik Baadsgaard og Kurt Søndergaard Andersen.

Datagraf havde 25 års jubilæum den 1. september 2011
Begivenheden blev fejret med et flot besøg af Dronningen. Selve dagen, 1. september, blev fejret internt.

Her en række billeder fra historiebogen:

Datagraf havde 25 års jubilæum den 1. september 2011. Begivenheden blev fejret med et flot besøg af Dronningen. Selve dagen, 1. september, blev fejret internt. 
     I 2012 blev Datagraf rekonstrueret under navnet Datagraf Commucations. Sigtet var en øget fokusering på produkternes indhold og samspillet mellem trykte og elektroniske medier. I den forbindelse blev trykkeriet nedlagt. Svend Erik Baadsgaard fortsatte som adm. direktør, mens Henning Millard trådte ud af ledelsen.
     I 2014 købte Aller Media alle aktier i Datagraf-koncernen, der bestod af Datagraf Communications og annonce- og medievirksomheden DG Media. Datagraf beskæftigede 144 medarbejdere. Svend Erik Baadsgaard fortsatte som adm. direktør indtil 2016.
     Scanpan køber i 2016 Datagraf domicil på Energivej 75. Datagraf Communikations blev i 2017 fusioneret med Aller-virksomheden OTW. 

Det Ny Notat

Det ser noget flippet ud, men tag ikke fejl. Der blev knoklet i døgndrift. Og mange af de øvrige folk, som har arbejdet på Notat gennem tiderne, blev selvstændige og skabte egne virksomheder.
Svend Erik Baadsgaard og Henning Millard kom fra Notat, da de startede Datagraf i 1986.

Her på Drammelstrup gamle skole, Nordkystvejen 2F, etablerede Det ny Notat sig i 1976.

Når tilflyttere bliver boende længe nok,
kan de også være med til at skrive lokalhistorie...

AF Henning Millard
Som eksempel er her et lille bidrag til egnshistorien fra en tilflytter. I vinteren 1976 kom der nyt liv i Den gamle Skole i Drammelstrup. En lille flok unge mennesker havde overtaget skolebygningen og lærerboligen efter fabrikant Leo Nissen. Leo Nissen havde i en årrække drevet virk­somhed og haft bopæl på stedet. Skolestuerne var blevet for små og virk­somheden var flyttet til Allingåbro, hvor familien Nissen også havde byg­get ny bolig på Gyvelskrænten.
     De unge mennesker bestod af sønderjyder, nordjyder, fynboer og sjæl­lændere, der havde to ting til fælles: Vi var EF-modstandere og arbejdede på avisen Det ny Notat. Avisen havde haft til huse på Nørrebro i Køben­havn, men manglede plads og arbejdsro. Det fandt vi i Drammelstrup med hjælp fra Svend Skovmand, der dengang boede ved Hedegård på Norddjursland.
     Det var noget af en omvæltning at komme fra Nørrebrogade til Nordkystvejen. Der var "langt" til nærmeste butik. Det foregik i bil ned til Allingåbro. Flere gange kørte vi forgæves, da Posthuset, Købmand Fynbo og Købmanden på Bakken og andre forretninger i byen holdt middagslukket!
Vi kunne ikke undgå at mærke en vis undren over disse unge langhårede mennesker i provotøj, der indrettede sig i et bofællesskab og i et politisk arbejdsfællesskab. Det lignede jo det rene Christiania, der var flyttet til egnen?
     Vi blev dog forholdsvis hurtigt accepteret. Specielt af vores naboer, Ingrid og Ejvind Rygaard og deres 2 børn. De modtog os med meget stor gæstfrihed og hjælp os til hurtigt at føle os hjemme på egnen. Det var nu ikke meget vi deltog i lokalsamfundet. Al vores tid gik med at skrive og producere aviser, bøger og andre informationsmaterialer om EF-politik.
     Vi skulle kort efter vores flytning udgive næste nummer af avisen, men da vores udstyr ikke var helt på plads, kørte vi ned til Søren Jensens Bogtryk­keri på Buevej i Allingåbro for at få hjælp. Søren Jensen var meget hjælp­som, og vi fik lov til at benytte hans reproudstyr. Om Søren Jensen virke­lig troede på, at vi kunne starte noget der lignede en grafisk virksomhed i Drammelstrup, er jeg ikke så sikker på.
     Der kom dog hurtig gang i virksomheden. I perioder, hvor der blev ud­givet dagblad, var der over 30 folk ansat på stedet, plus nogle folk, der var placeret i Bruxelles. Vi fik stort set kun lommepenge, mad og logi. Til gengæld var der mange, der fik tilegnet sig færdigheder, de kunne bruge i deres videre karriere. Enten i gode jobs eller som selvstændige. Uden aktiviteterne på Den gamle Skole i Drammelstrup var f.eks. Datagraf næppe blevet til noget i Auning.
     Avisen Det ny Notat udgives ikke længere. Omkring 2015 blev navnet ændret til Notat Grafisk. Desuden holder DEO til på adressen. DEO arrangere rejser med indhold, hvor man bl.a. besøger  parlamenter.

Djurs Grafiske

Campingfatter Bjarne Nielsen driver ved siden af Auning Camping også Djurs Grafiske, som har været aktiv siden 2004. Bjarne Nielsen præsenterer Djurs Grafisk sådan: 
    Vi udfører grafiske arbejde fra idé til færdig produkt indenfor områderne fra postkort til store bannere og diverse typer og størrelser af publikationer... Og vi arbejder sammen med trykkerier i ind- og udland, så vi afhængig af opgavens art og størrelse, kan levere kvalitet til konkurrencedygtig pris. Kontakt os på 2834 9896 eller kontakt@bngrafisk.dk med forespørgsel, så vi sammen kan finde lige den løsning der passer dig!

Djurs Tryk - Djursgruppen

Jens Krause Therkildsen stiftede Djurstryk 1976. JKR var født i Tustrup. Han startede sin skolegang i Auning og sluttede den på Ryomgård Realskole. JKR blev udlært bogtrykker på Arthur Sørensens Bogtrykkeri i Århus. Efter sin værnepligt havde JKR arbejde på forskellige trykkerier, indtil han i 1976 startede Djurs Tryk i Auning. Han drev trykkeriet i nogle år, hvorefter han forpagtede det ud for senere at sælge det til Finn Poulsen og Henning Jensen. JKR startede reklamebureau i Auning, men flyttede det senere til Århus, hvor han lavede reklamekampagner for firmaer, bl.a. fremstillede han en film, hvor skuespilleren Ove Sprogø medvirkede. JKR var en aktiv person, der gerne ville være igangsætter, og efter at have solgt bureauet i Århus blev han uddannet på Den Danske Eksportskole i Herning, herefter blev han eksportsælger, hvor han, i nogle år, bl.a. solgte tryksager til kunder i England og Norge. I 1996 købte han Søren Jensens bogtrykkeri i Allingåbro, som han drev i ca. 10 år. Jens Erik Krause Therkildsen dør i 2010, 61 år gammel.

Medarbejderne på Djurs Tryk i 1982. Fra venstre Betina Brix Pedersen, Lars Amby, Lis Poulsen, Gitte Pultz, Finn Poulsen og Henning Jensen. De 2 sidstnævnte var indehavere af Djurs Tryk på daværende tidspunkt.

Djurstryk ændrede navn til Djursgruppen og flyttede i 2002 her til Industrivej 18. I 2014 blev Djursgruppen solgt til Johnsen Graphic Solutions i Grenå. I 2020 købte RC Holm ejendommen.

Folkebladet for Djursland

I 1948 overtog bogtrykker Ejnar Thuesen Johansen udgivelsen af Folkebladet for Djursland og virkede som redaktør og producent i 25 år, frem til 1973.
     Udgivelsen af Folkebladet for Djursland blev overtaget af Aksel Rasmussen, der senere solgte Folkebladet til Randers Amtsavis.
     I 2023 lukker Lokalavis/Folkebladet sit kontor på Mølletorvet 6.

Folkebladet_edited.jpg

Her har vi de to bagmænd bag lokalavisen frem til 2022, hvor John stopper på avisen. De to herre er journalist John Pedersen og salgschef Torben Duus.
Både John og Torben var med til at udgive ”Folkebladet Djursland” dengang denne ugeavis var en del af ”Jysk Fynske Medier” sammen med bl.a. Randers Amtsavis. I 2017 blev Folkebladet Djursland solgt og senere lagt sammen med Lokalavisen Norddjurs, der ejes af Politikens Lokalaviser.

Grafisk ID

 

Grafisk ID A/S er en fusion mellem de 2 søsterfirmaer Nye Jydske A/S, der har rødder helt tilbage til 1947 og Blanketgaarden A/S, som stammer fra 1989. Grafisk ID og har René Vendelbo Sejersen i direktionen, Børge Sejersen og Marie Vendelbo Sejersen i bestyrelsen. 

I 2016 blev OL Grafik A/S opkøbt og blev søsterselskab til Grafisk ID A/S.
Disse 2 selskaber blev i 2018 til ét selskab: Grafisk ID A/S.

Grafisk ID er flyttet til Assentoft på samme adresse som Print ID.

2 fotos fra dengang Grafisk ID havde adressen Torvegade 3 i Auning.

 

Jysk Formular Print

Jysk Formular Print blev grundlagt 2008 i Elektromatic gamle fabrik på Systemvej 2 i Auning. I 2012 blev firmaets status ændret fra "normal til opløst efter fusion".
I Jysk Formular Prints bestyrelse sad Hans Holger Therp og Kenneth Erik Ingvar Fritzon og formand Rasmus Troelsgaard Busk Jensen.

Foto fra Google Streed View 2010.

LT-SATS

Leo Thomassen var ansat ved Auning Bogtrykkeri. På billedet sidder Leo Thomassen ved sættemaskinen dengang Auning Bogtrykkeri lå på Mortensensvej 1. Leo Thomassen, etablerede i 1984 LT-Sats i privatboligen Tårupvej 28. LT-Sats leverede tekst på diskette indskrevet fra papirmanuskripter.

Notat Grafisk

Notat Grafisk holder til på Drammelstrup gl. skole, Nordkystvejen 2F

Notat Grafisk skriver på deres hjemmeside i 2024 bl.a.:
Vi er tre nøglepersoner, der alle har været i virksomheden i mange år, og det er altid os, der betjener dig.
    Dorte Duun er koordinatoren, som har kontakten til dig og styrer din opgave sikkert igennem. Ingelise Bech-Hansen er grafikeren, der tryller et flot layout ud af enhver opgave. Finn Ellegaard er direktøren, der jo skal være her.
    Notat Grafisk har eksisteret siden 1976 og er ejet af den selvejende institution Notatfonden. Vi ligger på det skønne Djursland og har tilknyttet en lille hyggelig kursusejendom og forskellige oplysningsaktiviteter.

Nye Jydske

Nye Jydske, Torvegade 3 havde rødder helt tilbage til 1947. Sammen med Blanketgaarden er Nye Jydske lagt ind i et nyt selskab: Grafisk ID, der nu holder til i Assentoft.

Wiberg & Torp

I 2004 startede Aksel Wiberg og Chresten Torp special- og effekt- trykkeriet Wiberg & Torp i Datagraf tidligere lokaler på Nørgaardsvej. I maj 2007 fusionerede Wiberg & Torp med virksomheden Ultra Lak i Viborg.
Artiklen om Wiberg og Torp var i Magasinet Aftryk i 2006. 

bottom of page