top of page

Fra håndkøbsudsalg til apotek

Hornslet Apotek åbner Auning Apotek på Centervej 4 i februar 2010. Siden er der kommet et nyt indgangsparti og parkeringslomme lige foran hoveddøren.

På billedet fra 2019 ses Aase, som er farmakonom og apoteker Ulrik Hjelmer.

Efter en større omlægning af apotekerne på hele Djursland, kunne apoteker Ulrik Hjelmer i 2009 slå dørene op for Auning Apotek med faguddannet personale. Ulrik Hjelmer driver også apotek i Hornslet og Løgten. Har man ikke mulighed for at komme ind på Auning Apotek, kan man på apotekets hjemmeside bestille sin medicin og få den leveret hjemme - eller man kan få medicinen til afhentning i flere dagligvareforretninger i Vivild, Nørager, Allingåbro eller Ørsted fra dag til dag. Dansk Homøopatisk Apotek er i øvrigt en del af Auning Apotek. Her ekspederes recept- og håndkøbsmedicin, kosttilskud, homøopatiske lægemidler og hudpleje. Afdelingen har sin egen hjemmeside: xn--dansk-homopatisk-apotek-tmc.dk og sin egen Facebook-side: www.facebook.com/Dansk-Hom%C3%B8opatisk-Apotek-Auning-312388492619988/ Homøopati er en alternativ behandlingsform, hvor små doser af udvalgte ekstrakter kan bidrage til balance i både krop og sind. Homøopatiske lægemidler er udvundet af råstoffer fra naturen, hvorefter stoffet bliver fortyndet af flere omgange – enten med alkohol eller vand. Derefter kan det som dråber dryppes i vand og indtages. Homøopati er sammensat af de græske ord ”homois” der betyder lignende og ”pathos” der betyder lidelse.

På anbefaling fra Lægemiddelstyrelsen i 2009 beslutter Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse en større omlægning af apotekerne på hele Djursland. Bl.a. bliver Ørsted Apotek og Nimtofte Apotek nedlagt og i stedet oprettes et håndkøbsudsalg i disse byer. Apotekerudsalget i Auning bliver også nedlagt ved samme lejlighed. Hele denne omlægning gør det muligt for Hornslet Apotek at oprette et apotek i Auning.

Apoteker Ebbe Dahl stopper i 2008 som apoteker og driften af både Ørsted Apotek og Nimtofte Apotek overtages af Lægemiddelstyrelsen den 1. juni 2008, da ingen apoteker var interesseret i at overtage bevillingen til at drive apotek i Ørsted og Nimtofte.

I 1994 flytter apotekerudsalget til Centervej 13. På billedet ses Aase Aggergaard, Rita Ditlevsen og Ebbe Dahl.

Håndkøbsapoteket overtages af Ørsted Apotek ved apoteker Ebbe Dahl i 1985. Dahl ønskede at gøre noget mere for borgerne i Auning ved at etablere et egentligt apoteksudsalg, hvilket betød at der skulle være uddannet personale i butikken. Apotekerudsalget kom derfor til at ligge Vestergade 15, hvor Wallin Feder havde et butikslokale ledigt.

Da apotekeren i Ørsted og Knud Rasmussen ikke rigtig gik i spænd sammen, blev håndkøbsudsalget efter kort tid flyttet fra Auning Blomsterforretning til Vestergade 15, hvor Wallin Feder havde et butikslokal ledigt. Nu var det ikke længere et håndkøbsudsalg, men et apotekerudsalg.

Da Hermann og Marie Nielsen solgte ejendommen Østergade 6, flyttede håndkøbsudsalget til Bak Sko, Århusvej 1, i en sidebygning, som Bent Nielsen havde bygget til Flensborglageret. Bak-Sko drives af Else og Verner Bak.

I 1982 blev håndkøbsudsalget overtaget af Knud Rasmussen, Auning Blomsterforretning. Samtidig overtog Ørsted Apotek håndkøbsudsalget fra Nimtofte Apotek.

Jens Erik Mehlsen fortæller: Elmar Christiansen solgte Østergade 6 til Herman Nielsen, ca. 1956, der herefter drev håndkøbsudsalget, især hustruen Marie, idet Hermann havde fast arbejde på Auning Savværk. Jeg mener, at Hermann Nielsen solgte ejendommen engang sidst i 1970’erne, men forinden havde de flyttet håndkøbsudsalget ned i den ombyggede garage, der var blevet ledig efter Bent Juhl Jensens flytning til Nyvangsvej. Det er fra denne sidstnævnte periode, at fotoet neden for stammer, så årstallet 1975 er rigtigt.

I starten af 1950'erne etablerede Nimtofte Apotek et håndkøbsudsalg ved Kirsten og Elmar Christiansens tobaks- og slikbutik i huset Østergade 6. Forretningen lå i venstre side af huset. Elmar var postbud, så det var først og fremmest hustruen Kirsten, der passede ”butikken”.

Her i dette hus, Kirkegade 2 fik Købmand Richard Foerson Justitsministeriet tilladelse til at åbne det  første håndkøbsudsalg med medicin fra Nimtofte Apotek.

Annonce for Købmand Richard Foersons håndkøbsudsalg med medicin fra Nimtofte Apotek.

Købmand Foersom forhandler bl.a. Sybilles eliksiren "Livsvækkeren".

Annoncer fra Rougsø-Sønderhald Herreds Folkeblad 1914.

Auning-lægernes historie

Jess Krarup var den første læge, der lejede sig ind i lokaler i Sundhedshuset efter han havde købt Svend Erik Mehlsens praksis.

Scan_20141211_edited.jpg

Læge Sv. E. Mehlsen solgte i 2006 lægehus-bygningen Centervej 14 til et byggekonsortium, der opførte herreekviperingsforretningen Wagner på stedet. Selve praksissen solgte han til læge Jess Krarup, der lejede sig ind i lokaler i Sundhedshuset, Centervej 4A.

I 1988 ophører lægesamarbejdet mellem Nina Michaelsen og Svend Erik Mehlsen. Nina Michaelsen flytter sin lægepraksis til Centervej 13 og går sammen med læge Ole Serwin.

Lægerne Svend Erling Mehlsen og Nina Michaelsen etablere i 1978 lægehuset på Centervej 14, der hvor Tøjeksperten har butik i dag. 

Læge Frimoth Mehlsen overtager Mussmann's praksis i ejendommen Østergade 8 i 1938. 

Mussmann ca 1935_edited.jpg

Peter Mussmann, 1869-1938.

Dette billede har hængt i læge Mehlsens stue. Formodentlig har Mehlsen fået billedet af husets tidligere ejer, læge Mussmann. Lægeboligen er opført i 1890. Bemærk stationsbygningen i baggrunden. Da der ikke er vejtræer på billedet, er det fotograferet under eller efter 1. verdenskrig (1914-1918). (Før 1. verdenskrig var der vejtræerne i begge sider af vejen).

Mehlsen

Østergade 8 opføres i 1890. Formodentligt som en lægebolig, idet Jens Erik Mehlsen fortæller, at hans mor mente, at lægeboligen, Østergade 8, blev opført af en kreds af borgere, - måske med sognerådet i spidsen - for at få en læge til byen. Auning havde nemlig ingen læge dengang. Skulle man dengang til læge, måtte man valfarte til Allingåbro, Ørsted eller Randers.
     Allerede året efter opførelsen af lægeboligen kom læge Fergo til at bo og have lægepraksis her. I de næste 88 år har 5 læger haft praksis her. Lægeboligen var placeret på en ca. 5000 m2 stor grund. Grunden blev efter lægehusets opførelse på Centervej 14 solgt og haven blev udstykket med 10 ejerboliger på en stikvej, der fik navnet Doktorparken.

Jens Erik Mehlsen fortæller: Min far, A.F. Mehlsen, var læge i Auning og havde en automobil af mærket Opel Super Six fra 1939 med nr-plade: V 3461 fra ca. 1952. Senere købte han en anden bil af mærket Vanguard Phase, med samme indregistreringsnummer. På det ene billed er campingvognen efterspændt og klar til en tur ud i ferielandet.

F. Mehlsens navneskilt der hang på døren til lægeværelset her i Østergade 8.

På billedet ses læge Mehlsen under bestættelsen på vej gennem Østergade for at komme på sygebesøg. Den store bygning i højre side er Auning Plejehjem. Foran plejehjemmet ses huset hvor boligforretningen i dag holder til.

Læge Lichtenberg overtager i 1903 en praksis og en bolig i Børkop. Formodenlig forlader Lichtenberg ved denne lejlighed Auning.

Jyllands Posten havde denne omtale ved læge Lichtenbergs død i 1910. Heraf fremgår det, at Lichtenberg tidligere havde en stor praksis i Auning.

I den ældste telefonbog er fra 1901, med kun 9 abonnenter, fremgår det at læge Lichtenberg har nr. 5.

I dette klip fra Randers Dagblad i 1905 nævnes læge Mussmann som en af talerne ved en stor afholds- og folkefest i Porsbakkerne. Så Mussnann har rimelig hurtigt taget over efter Lichtenberg rejste til Borkop.

Denne lille annonce i Randers Dagblad viser at læge C. Lichtenberg fra den 7. januar 1894 er at træffes i lægeboligen. Desværre fremgår det ikke hvor denne lægebolig ligger i Auning. Det er formodenlig på dette tidspunkt Lichtenberg etablere sig som læge i Auning.

Læge P. Fergo er formodentlig den første læge, som har boet i den nye lægebolig Østergade 8, som var opført i 1890 for netop at få en læge til at praktisere i byen. Fergo praktiserede fra 1. maj 1891 til sidst i marts 1893. Fergo ejede et enspænder-køretøj, som han brugte til lægebesøg. Fergo tog sig godt betalt. 1 kr. pr. mil =  ca. 7,5 km. Efter Fergo kom læge C. Lichtenberg i 1894 til byen. 

Læge Vergo er nævnt under Auning i denne vejviser for Randers Amt i 1891. Formodenlig er det en fejl. Der skulle nok have stået "Fergo". Det passer ihvertfald tidsmæssigt og med flere annoncer i samme periode med navnet "Fergo".

Østergade 8 opføres i 1890. Formodenlig som en lægebolig, idet Jens Erik Mehlsen fortæller, at hans mor mente, at ”Lægeboligen” Østergade 8, blev opført af en kreds af borgere, - måske med sognerådet i spidsen? - for at få en læge til byen.

Auning Sygekasses historie

1899  Auning Sygekasse bliver stiftet 22. januar 1899.
1960  Auning Sygekasse og Fausing Sygekasse sammenlægges til Fausing-Auning Sygekasse.
1966  Fausing-Auning Sygekasse og sygekasserne i Vester Alling og Øster Alling  sammenlægges til G. Estrup Sygekasse i forbindelse med dannelsen af den nye storkommune Gl. Estrup Kommune i 1966. 
1968  På Gl. Estrup Sygekasse generalforsamling blev det oplyst at sygekassen nu har 2273 medlemmer. Sygekassen har købt hus i Middelgade 1 for 45.000,- og istandsat for 25.000,-. Foreningen overskud er på 45.000,- i 1968.
1970-73  Sønderhald Sygekasse lå i Middelgade og havde filialkontor i Assentoft. Leder i Auning: Forretningsfører Arne Olesen. 
1973 blev sygekassen lukket og erstattet med den offentlige sygesikring, der senere blev til Sygeforsikringen Danmark.

bottom of page